Antena 3 CNN Actualitate Masacrul din Norvegia ridică problema relațiilor inter-etnice din Uniunea Europeană

Masacrul din Norvegia ridică problema relațiilor inter-etnice din Uniunea Europeană

Masacrul din Norvegia ridică problema relațiilor inter-etnice din Uniunea Europeană
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
25 Iul 2011   •   16:00

Norvegianul Anders Behring Breivik susține că a orchestrat masacrul din Oslo pentru a porni o ”revoluție” împotriva multiculturalismului pe care îl consideră vinovat pentru coruperea moștenirii culturale a Europei. Experții susțin că o dezbatere sinceră pe tema imigrației ar putea fi cea mai bună metodă pentru a preveni astfel de acte de violență, relatează Reuters.

În unele țări nordice, dar și în alte părți ale Uniunii Europene, partidele politice extremiste s-au hrănit cu îngrijorarea tot mai mare a populației cu privire la imigranți. În contextul crizei economice și a unor atacuri ale teroriștilor islamiști extremiști, care provoacă suspiciune crescută la adresa imigranților, politicienii cu un mesaj dur, tranșant, radical, câștigă simpatia publicului.

Conform experților, retorica prea agresivă a politicienilor în acest context are rolul de a inflama pasiun, în loc să rezolve problemele subtile ale acestei realități europene. Mesajele conflictuale și ineficiența autorităților în reglementarea situației imigranților și a tuturor aspectelor adiacente provoacă frustrarea la nivelul populației și lasă loc ideologiilor extremiste să câștige adepți.

Lillit Gevorgyan, analist la IHS Global Insight, susține că dublul atentat din Norvegia ar trebui să deschidă calea unor discuții oneste. În caz contrar, tacticile de folosire a fricii utilizate de grupurile de extremă dreapta vor înrăutăți situația, ajungându-se la marginarea grupurilor radicale, ceea ce ar putea provoca noi atacuri de acest tip.

În ultima perioadă, mai mulți lideri din Uniunea Europeană (David Cameron, Angela Merkel sau Nicolas Sarkozy) au declarat că multiculturalismul în Europa a eșuat. Deși, în cadrul discursurilor au lăudat contribuția imigranților la viața în UE.

Astfel de poziții, însă, nu oferă foarte multe soluții pentru problemele ridicate de o societate caracterizată de comunități multiculturale, multi-etnice. Între timp, comunitățile imigranților devin vulnerabile, iar relațiile dintre rase se înrăutățesc.

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close