Antena 3 CNN Externe Măsura decisă de autoritățile din România după atacul asupra portului ucrainean la Dunăre

Măsura decisă de autoritățile din România după atacul asupra portului ucrainean la Dunăre

România a dispus măsuri menite să faciliteze transportul cerealelor din Ucraina pe Dunăre, la o zi după atacul masiv cu drone efectuat de Rusia, care a lovit portul Izmail, la câteva sute de metri de teritoriul țării noastre.

Măsura decisă de autoritățile din România după atacul asupra portului ucrainean la Dunăre
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    03 Aug 2023   •   16:12

Astfel, România va permite în următoarele două zile accesul în vamă pentru până la 30 de nave care așteaptă să intre în țară din porturile ucrainene la Dunăre.

Este un semn că schimburile comerciale nu s-au oprit, în ciuda atacului rusesc de miercuri dimineață, relatează The Guardian, care citează Reuters.

"Datele de urmărire a navelor comerciale arată că fluviul și gura sa de vărsare sunt pline de vase care încearcă să iasă din porturile ucrainene. Încercăm să gestionăm aceste grupuri (de nave) cât mai bine posibil, pentru a decongestiona navigația pe Dunăre.

Vom permite intrarea a aproximativ 30 de nave în două zile: cel puțin 12 astăzi, dacă nu 14, iar restul, mâine", a declarat pentru agenția internațională de presă Florin Uzumtoma, director Căi Navigabile în cadrul Administrației Fluviale a Dunării de Jos.

Citește și: "Dronele au lovit la 400 de metri de noi!" | Românii de lângă portul ucrainean la Dunăre atacat de Rusia se tem pentru viețile lor

El a arătat că administrația fluvială a autorizat un număr record de nave din porturile interioare ucrainene în lunile mai și iunie: aproape 500 pe lună.

Reuters mai amintește că, după atacul de miercuri de la Izmail, președintele României, Klaus Iohannis, a calificat loviturile Rusiei împotriva infrastructurii civile ucrainene de pe Dunăre drept crime de război.

Transportul pe fluviu reprezintă ultima rută pe apă rămasă disponibilă pentru exporturile de cereale din Ucraina, de când Rusia s-a retras din acordul cerealier la Marea Neagră și a amenințat că va considera drept țintă militară orice navă care se îndreaptă către sau pleacă din porturile maritime ucrainene.

Înainte ca Rusia să se retragă din acord, prin porturile de la Dunăre tranzita aproximativ un sfert din exportul de cereale al Ucrainei.

Foto: infrastructura portuară din Izmail, avariată după atacul rusesc cu drone din 2 august 2023

×
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close