Antena 3 CNN Externe Mattel a creat o linie de păpuşi Barbie cu trăsături afro-americane, pentru fetiţele de culoare

Mattel a creat o linie de păpuşi Barbie cu trăsături afro-americane, pentru fetiţele de culoare

Mattel a creat o linie de păpuşi Barbie cu trăsături afro-americane, pentru fetiţele de culoare
Sursa foto: Barbie
23 Oct 2009   •   13:27

Compania Mattel, care produce celebrele păpuşi Barbie, s-a gândit la fetiţele de culoare, care se joacă cu păpuşi care nu seamănă cu ele. Astfel, a lansat pe piaţă trei păpuşi cu trăsături afro-americane: Grace, Kara şi Trichelle, cu buze mai pline, păr creţ şi ten de culoare închisă. Noile apariţii au fost salutate de unii, dar alte voci le-au criticat, spunând că pielea acestora nu este suficient de neagră sau părul nu e suficient de ondulat.

?Îmi plac păpuşile Barbie negre. Era timpul să apară?, spune Jua Simpson, care a participat la o dezbatere pe această temă pe site-ul iReport, un serviciu de ştiri generate de utilizatori care aparţine CNN. ?Totuşi, părul este încă un punct slab, deoarece părul nostru de obicei nu e nici drept nici şaten?, spune cititoarea.

Alte voci contrazic acest tip de păreri. ?Mulţi oameni au criticat păpuşile fie pentru părul lor prea lung sau prea drept, dar eu am părul lung şi drept, mi l-am îndreptat singură. Părul meu este o parte din mine. Femeile de culoare sunt de toate tipurile, formele şi varietăţile, e greu să le reprezinţi pe toate în trei păpuşi?, spune Tanisa Zoe, o cititoare afro-americană a site-ului, citată de cotidianul Gândul.

Păpuşile au fost create de Stacy McBride-Irby, o femeie afro-americană. Păpuşile ?înseamnă mult pentru mine. Fiica mea le adoră. Am primit mulţumiri din partea unor părinţi care apreciază că am creat o linie care le reprezintă pe fetiţele lor. Aceste păpuşi sunt pentru fetele din întreaga lume?, spune ea.

Nu este pentru prima dată când păpuşile cu influenţe etnice create de Mattel provoacă controverse. În 1997, compania a creat Oreo Fun Barbie, în colaborare cu producătorul de dulciuri Nabisco. Versiunea neagră a păpuşii a atras critici din partea comunităţii de culoare. Aceştia susţin că termenul ?oreo? este folosit în sens peiorativ pentru persoanele percepute ca fiind negre la exterior, dar albe la interior.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: papusa Barbie
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close