Antena 3 CNN Externe Mehmet Ali Agca, cel care a tras în Papa Ioan Paul II, va fi eliberat

Mehmet Ali Agca, cel care a tras în Papa Ioan Paul II, va fi eliberat

Mehmet Ali Agca, cel care a tras în Papa Ioan Paul II, va fi eliberat
Sursa foto: atentat papa
08 Dec 2009   •   09:39

Mehmet Ali Agca, trăgătorul care a încercat să îl omoare pe Papa Ioan Paul al II-lea în urmă cu trei decenii, va fi eliberat dintr-o închisoare turcă în ianuarie, după 28 de ani petrecuţi în penitenciare italiene şi turceşti. El intenţionează să se roage la mormânul Papei din Londra.
Presa italiană scrie că el speră să se mute acolo după ce va fi eliberat, pe 18 ianuarie 2010 , din închisoarea Yenikent din Ankara, unde ispăşeşte condamnări pentru infracţiuni anterioare tentativei de asasinat contra Papei.
La Repubblica scrie că prima dorinţă a lui Agca este de a se ruga la mormântul Papei de la Roma.

Agca, membri al organizaţiei turce de extremă-dreaptă Lupii Gri, a ispăşit aproape 20 dintr-o sentinţă de închisoare pe viaţă în închisori de maximă securitate în Italia, după ce l-a rănit în abdomen pe Papa Ioan Paul II pe 13 mai 1981.


Agca a fost graţiat de preşedintele Carlo Azeglio Ciampi şi deportat în Turcia în anul 2000, unde a fost imediat arstate şi închis pentru uciderea lui Abdi Ipekci, editor al publicaţiei turce Milliyet, cu doi ani înainte de 1981.

Iniţial, el a susţinut că a fost recrutat de serviciile secrete bulgare, în numele URSS, pentru a-l asasina pe Papa. Ulterior şi-a retras afirmaţia.

Antena3.ro

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close