Antena 3 CNN Externe Iranul neagă că a executat atacul cu dronă în urma căruia un marinar român a murit la bordul petrolierului Mercer Street

Iranul neagă că a executat atacul cu dronă în urma căruia un marinar român a murit la bordul petrolierului Mercer Street

Autoritățile iraniene au negat că s-ar afla la originea atacului cu dronă asupra petrolierului sub pavilion liberian Mercer Street, în urma căruia un român și un britanic, membri ai echipajului, au fost uciși.

Iranul neagă că a executat atacul cu dronă în urma căruia un marinar român a murit la bordul petrolierului Mercer Street
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    01 Aug 2021   •   11:44

Dezmințirea vine după ce ministrul de externe israelian a acuzat Iranul pentru atac.

Duminică, purtătorul de cuvânt al ministerului iranian de externe, Saeed Khatibzadeh, a respins acuzațiile, numindu-le neîntemeiate.

Atacul a avut loc joi, în largul coastelor Omanului.

După atac, petrolierul Mercer Street, care este operat de o companie israeliană cu sediul la Londra, a fost escurtat de nave ale Marinei Militate a Statelor Unite.

Ministrul Aurescu a discutat cu omologul israelian despre atacul asupra navei Mercer Street

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a precizat că a discutat telefonic cu omologul israelian, Yair Lapid, cu privire la atacul asupra navei Mercer Street, în urma căruia au fost uciși un navigator român şi  unul britanic.

"Ministrul Lapid a transmis condoleanțe părții române pentru decesul cetățeanului român pe nava operată de o companie israeliană şi a prezentat, în baza informațiilor disponibile părții israeliene la acest moment, o serie de elemente preliminare legate de incident", se precizează în informarea MAE.

Ministrul Aurescu și-a exprimat încrederea că ancheta în desfășurare va contribui, în cel mai scurt timp, "la determinarea cauzelor şi naturii acestui tragic incident violent, condamnat cu fermitate de autoritățile române".

Cei doi miniștri de externe au convenit să mențină subiectul în atenție şi să rămână în contact direct până la finalizarea tuturor investigațiilor.

Referitor la incidentul din 29 iulie 2021, MAE precizează, totodată, că se află în contact atât cu compania care administrează nava Mercer Street, cât și cu autoritățile locale din Oman și Emiratele Arabe Unite, fiind pregătit să acorde asistență consulară.

MAE mai precizează că, din dispoziția ministrului, celula de criza activată la nivelul ministerului a întreprins o serie de demersuri specifice necesare elucidării circumstanțelor în care s-a produs tragedia, partea română fiind în contact cu partenerii săi internaționali, inclusiv Statele Unite și Regatul Unit, pe acest subiect.

Victimele de pe Mercer Street, prinse în "războiul din umbră" dintre Iran și Israel

Un român membru al echipajului petrolierului Mercer Street şi un britanic au fost uciși într-un atac comis joi, în circumstanțe neclare, în timp ce nava se deplasa în largul coastelor Omanului, în Marea Arabiei, venind din nordul Oceanului Indian.

Anunțul inițial a fost făcut de compania israeliană Zodiac Maritime, care administrează vasul.

În momentul incidentului, nava sub pavilion liberian se afla în nordul Oceanului Indian, călătorind de la Dar es Salaam (Tanzania) la Fujairah (Emiratele Arabe Unite), fără încărcătură la bord.

BBC notează că în ultima perioadă au fost raportate mai multe incidente în care au fost implicate nave israeliene și iraniene, iar navele respective au suferit avarii.

Sursa citată precizează că incidentele constituie așa-numitul "război din umbră" dintre Iran și Israel iar atacul de joi reprezintă o escaladare în virtutea faptului că au existat victime omenești.

O televiziune iraniană în limba arabă a citat surse conform cărora atacul de joi reprezintă o răzbunare pentru un presupus atac al Israelului asupra unui aeroport din Siria.

Foto: Drona iraniană Gaza, prezentată de Corpul Gardienilor Revoluției din Iran în luna mai, anul curent

×
Subiecte în articol: Iran Mercer Street
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close