Antena 3 CNN Externe Mesajul de Crăciun al Suveranului Pontif

Mesajul de Crăciun al Suveranului Pontif

Mesajul de Crăciun al Suveranului Pontif
Sursa foto: Papa Benedict
25 Dec 2009   •   20:00

În mesajul său de Crăciun, Papa Benedict al XVI-lea a făcut apel la primirea imigranţilor alungaţi de foamete, intoleranţă sau degradarea mediului. Mesajul ?Urbi et orbi?, susţinut la Vatican, vine la câteva ore după incidentul din timpul slujbei de Crăciun, când o femeie l-a trântit pe Papa la pământ. Zeci de mii de oameni s-au adunat în Piaţa Sfântul Petru din Vatican pentru a participa la slujba de Crăciun oficiată de Suveranul Pontif.

Aşa cum cere tradiţia, Papa îşi ţine cuvântarea în fiecare an de la balconul Bazilicii Sfântul Petru din Vatican. În traducerea din latină, Urbi et Orbi înseamna: către Cetate şi către Lume. Această formulă era frecvent folosită în Imperiul Roman pentru deschiderea proclamaţiilor oficiale.

Mai târziu, această formulare a fost adoptată de papalitate, atunci când suveranii se adresau oficial nu doar Cetăţii, ci şi întregii lumi catolice. Acum, este folosită în deschiderea binecuvântării oficiale de Paşte şi Craciun şi în mod exceptional cu alte ocazii speciale.

După acest mesaj, Suveranul Pontif le-a urat Crăciun Fericit creştinilor în peste 50 de limbi, printre care şi româna. Slujba a fost celebrată la câteva ore după un incident produs în timpul slujbei tradiţionale din Ajunul Crăciunului.

Suveranul Pontif a fost doborât la pământ de o femeie care a reuşit să treacă de barierele de securitate. Papa nu a fost rănit, s-a ridicat imediat şi a oficiat slujba ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic. Din nefericire, un alt cardinal, mai vârstnic, a suferit o fractură de femur după ce a căzut în aceeaşi busculadă. Femeia, cu probleme psihice, a fost imobilazătă de forţele de securitate. Ea a explicat că doar să-l atingă pe Suveranul Pontif.

Antena 3

×
Subiecte în articol: Papa Benedict al XVI-lea
Parteneri
Harta voturilor din Bucureşti. Cât "teren" controlează candidaţii
x close