Antena 3 CNN Externe Mihail Gorbaciov a fost înmormântat sâmbătă la Moscova. Mii de oameni au stat la coadă pentru trece pe lângă sicriul fostului lider sovietic

Mihail Gorbaciov a fost înmormântat sâmbătă la Moscova. Mii de oameni au stat la coadă pentru trece pe lângă sicriul fostului lider sovietic

Ultimul lider al Uniunii Sovietice și cel care i-a grăbit sfârșitul, Mihail Gorbaciov, a fost înmormântat sâmbătă, cu onoruri militare, la cimitirul Novodevici din Moscova, după ce sicriul cu trupul neînsuflețit a fost expus public la Casa Sindicatelor din capitala rusă timp de mai multe ore.

Mihail Gorbaciov a fost înmormântat sâmbătă la Moscova. Mii de oameni au stat la coadă pentru trece pe lângă sicriul fostului lider sovietic
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    03 Sep 2022   •   11:07

Ceremonia publică de adio a început sâmbătă dimineață.

Cu excepția premierului Ungariei, Viktor Orban, niciun politician european de rang înalt nu a fost prezent la funeraliile lui Mihail Gorbaciov.

În schimb, mii de oameni au stat ore în șir la coadă pentru un ultim rămas bun de la liderul URSS.

Omul care nu a putut opri destrămarea URSS nu a avut parte de funeralii de stat, remarcă BBC.

Președintele rus Vladimir Putin, care a depus, joi, un buchet de flori și și-a luat rămas bun într-o vizită de circa un minut la sicriul fostului lider, a lipsit, de asemenea, de la evenimentul de sâmbătă.

La mai bine de 30 de ani de la destrămarea Uniunii Sovietice, proces pe care l-a inițiat, Gorbaciov se bucură, încă, de o înaltă apreciere în cancelariile occidentale, în special pentru contribuția sa la încheierea așa-numitului Război Rece între cele două mari blocuri militare de atunci, reprezentate de SUA și de URSS.

Între timp, însă, invazia rusă din Ucraina a deteriorat puternic relațiile cu Moscova.

Sancțiunile impuse Moscovei şi contramăsurile regimului de la Kremlin au dus la suspendarea tuturor zborurilor comerciale dintre Rusia și statele membre ale Uniunii Europene.

Unii politicieni occidentali n-ar fi putut participa la funeralii, pentru că li s-a interzis intrarea în Rusia

De asemenea, Rusia a reacționat la restricțiile împotriva liderilor săi plasând politicieni occidentali pe "lista neagră".

Premierul britanic în exercițiu Boris Johnson și cei doi potențiali succesori ai săi au primit "interzis" în Rusia.

Cancelarul federal german Olaf Scholz a spus că nu a primit nicio invitație la funeraliile lui Gorbaciov, iar predecesoarea lui, Angela Merkel, a refuzat una pe motiv că s-a accidentat la genunchi.

În mod uzual, dacă șefii de stat și de guvern lipsesc, ei sunt reprezentați de ambasadori sau de diplomați de rang mai mic.

Astfel, ambasadorul Germaniei, Geza Andreas von Geyr, a fost testat pozitiv pentru COVID, delegându-l pentru reprezentare pe adjunctul său.

Ambasadorul Franței în Rusia, Pierre Levy, l-a reprezentat pe președintele francez Emmanuel Macron iar din partea SUA a fost anunțat ambasadorul , John Sullivan.

Fiica lui Gorbaciov anunță funeralii modeste

Până după-amiază, trupul lui Mihail Gorbaciov într-un sicriu deschis a fost expus publicului în Sala Coloanelor din Casa Sindicatelor, rezervată personalităților ilustre.

Tot acolo a fost depus și trupul lui Stalin la moartea acestuia, în anul 1953, iar mai înainte, fondatorul URSS, Vladimir Ilici Lenin, a avut funeraliile în același loc.

Ultimul politician rus a cărui ceremonie funerară a fost organizată în acea sală este Vladimir Jirinovski, decedat anul acesta, în aprilie.

Mihail Gorbaciov a fost înhumat alături de soția sa, Raisa, în cimitirul Novodevici.

Aici și-a găsit odihna veșnică și Boris Elţîn, primul președinte al Rusiei după destrămarea URSS și rival al lui Mihail Gorbaciov.

De asemenea, fostul președinte sovietic, Nikita Hruşciov, este înmormântat acolo.

Presa internațională notează însă că majoritatea liderilor URSS care au trecut la cele veșnice sunt înmormântați între zidurile Kremlinului.

×
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close