Antena 3 CNN Externe Negociatorul-șef al lui Zelenski a dezvăluit ce dorește Ucraina de la discuțiile cu Rusia | Când ar putea fi atins compromisul

Negociatorul-șef al lui Zelenski a dezvăluit ce dorește Ucraina de la discuțiile cu Rusia | Când ar putea fi atins compromisul

Ucraina dorește un mecanism precis menit să îi garanteze securitatea în viitor, potrivit negociatorul Mihailo Podoliak, care este și consilier al președintelui Volodimir Zelenski.

Negociatorul-șef al lui Zelenski a dezvăluit ce dorește Ucraina de la discuțiile cu Rusia | Când ar putea fi atins compromisul
Sursa foto: Twitter @Podolyak_M
de Adrian Iclozan    |    17 Mar 2022   •   20:11

''O încetare a focului şi retragerea trupelor ruse sunt elemente cheie ale unui acord de pace. Nu există altă cale. Totuși, negocierile sunt un proces cuprinzător, care nu implică doar Rusia şi Ucraina.

Partenerii noştri, inclusiv Polonia, participă, de asemenea, indirect, pentru că, în final, nu va trebui doar să semnăm un tratat.

Dorim să dezvoltăm un mecanism concret care să ne garanteze securitatea în viitor'', a explicat Podoliak într-un interviu pentru presa poloneză.

Negociator ucrainean: "Deocamdată, cele două părți se mențin pe poziții"

''Deocamdată, atât delegația rusă cât şi cea ucraineană se mențin pe poziții. Reconcilierea diferențelor ar putea dura de la câteva zile până la o săptămână şi jumătate.

În acest timp, ar trebui să avansăm către încheierea unui acord de pace'', a estimat el.

"Ceea ce urmărește Ucraina este să se asigure că un acord va cuprinde un plan detaliat şi fundamentat din punct de vedere legal pentru retragerea trupelor ruse şi că acest acord este sprijinit de partenerii internaționali ai țării noastre", a continuat negociatorul ucrainean.

Negociator ucrainean: "Securitatea Ucrainei ar urma să fie garantată de state străine"

''Tocmai statele străine sunt cele care ar urma să garanteze implementarea prevederilor din acord şi securitatea Ucrainei în viitor.

Aceasta este o formulă inovativă, al cărei autor este președintele Volodimir Zelenski.

Ea ar putea deveni o bază pentru stabilirea unui sistem de securitate absolut nou în Europa'', a precizat Mihailo Podoliak.

"Putem discuta orice chestiune, dar nu vom accepta niciun ultimatum (...) Un acord trebuie să țină cont, în primul rând, de interesele Ucrainei, care a suferit distrugeri enorme provocate de Federația Rusă", a mai spus el.

Negociator ucrainean: "Se caută o formulă legală pentru 'republicile' Donețk și Lugansk"

Potrivit oficialului ucrainean, în prezent se caută o ''formulă legală'' cu privire la statutul regiunilor separatiste pro-ruse Doneţk şi Lugansk.

Negocierile ruso-ucrainene au continuat online, joi, la trei săptămâni de la începutul invaziei.

Mihailo Podoliak a indicat că tratativele ar putea include și o ''întâlnire specială'' între președinții rus şi ucrainean, Vladimir Putin și Volodimir Zelenski.

Kievul insistă asupra unei asemenea întâlniri, dar Moscova a transmis că ea ar putea avea loc numai pentru încheierea efectivă a unui acord.

Turcia a anunțat că dorește să găzduiască o astfel de întâlnire.

Pentru a face pace cu Ucraina, Vladimir Putin a cerut în principal stabilirea unui statut de neutralitate pentru Ucraina, demilitarizarea acesteia, recunoașterea suveranității Rusiei asupra Crimeii anexate în 2014 şi dreptul la autodeterminare al provinciilor separatiste pro-ruse.

×
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close