Antena 3 CNN Externe 500 de mine sovietice, la "plimbare" prin Marea Neagră

500 de mine sovietice, la "plimbare" prin Marea Neagră

Rusia a amplasat între 400 și 500 de mine vechi, din epoca sovietică, în Marea Neagră.

500 de mine sovietice, la "plimbare" prin Marea Neagră
Sursa foto: Twitter
de Redacția Antena 3 CNN    |    27 Mai 2022   •   12:05

Ancorele acestora sunt smulse în timpul furtunilor iar dispozitivele letale ajung  să plutească în derivă, făcând imposibil exportul de mărfuri prin porturile Ucrainei, spun responsabilii de la Kiev, citați de BBC.

Purtătorul de cuvânt al administrației militare regionale Odesa, Serghei Bratciuk, acuză Rusia că a provocat o criză alimentară în lume prin blocarea porturilor ucrainene.

Moscova, la rândul său, dă vina pe Kiev și susține că ucrainenii ar trebui să curețe apele navigabile pe care tot ei le-ar fi minat.

Porturile Ucrainei de la Marea Neagră au fost blocate de la începutul războiului din 24 februarie, exporturile de cereale fiind suspendate.

Potrivit surselor oficiale, 20 de milioane de tone de cereale sunt în prezent blocate în țară.

Potrivit Organizației Națiunilor Unite, mai multe țări s-ar putea confrunta cu o foamete pe termen lung dacă exporturile Ucrainei nu sunt restabilite la nivelurile de dinainte de război.

Rusia s-a oferit să deschidă un coridor prin Marea Neagră pentru transporturile de alimente, în schimbul unei relaxări a sancțiunilor impuse Moscovei în urma invaziei, amintește BBC.

Foto: mină maritimă din perioada sovietică

×
Subiecte în articol: mine soviectice Marea Neagrã Rusia
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close