Antena 3 CNN Externe Ministrul sănătății din Africa de Sud spune că restricțiile de călătorie impuse din cauza variantei Omicron sunt „nejustificate”

Ministrul sănătății din Africa de Sud spune că restricțiile de călătorie impuse din cauza variantei Omicron sunt „nejustificate”

Ministrul sud-african al sănătății a declarat că decizia luată vineri de mai multe ţări din lume de a interzice intrarea pe teritoriul lor a persoanelor care vin din Africa de Sud după descoperirea în această ţară a unei noi variante a coronavirusului este "nejustificată".

Ministrul sănătății din Africa de Sud spune că restricțiile de călătorie impuse din cauza variantei Omicron sunt „nejustificate”
Sursa foto: Twitter/ewnupdates
de Alexandra Ionescu    |    27 Noi 2021   •   12:33

„Unele reacțiichiar nu sunt justificate”, a spus Phaahla la o conferință de presă, adăugând că interdicțiile de călătorie încalcă normele și standardele Organizației Mondiale a Sănătății.

El a criticat alte națiuni pentru că „vreau să dea vina” și au atribuit varianta Africii de Sud, mai degrabă decât să lucreze în colaborare pentru a aborda situația conform ghidului OMS.

„COVID-19 este o urgență globală de sănătate. Trebuie să lucrăm împreună, nu să ne pedepsim unul pe altul”, a spus Phaahla. „Vânătoarea de vrăjitoare nu aduce beneficii nimănui. Africa de Sud vrea să fie un jucător onest în lume, să împărtășească informații despre sănătate, nu doar în beneficiul sud-africanilor și cetățenilor lumii.”

Noua variantă, cunoscută sub numele de B.1.1.529, a fost detectată în număr mic în Africa de Sud. OMS a atribuit vineri litera greacă Omicron variantei.

Phaala a spus că studiile preliminare sugerează că varianta poate fi mai transmisibilă din cauza compoziției genetice, dar a remarcat că vaccinurile sunt încă eficiente în prevenirea virusului.

Rapoartele de vineri dimineața spuneau că au fost găsite cazuri ale noii variante în Israel, Hong Kong și Belgia.

Vineri devreme, OMS a îndemnat țările să nu impună în grabă interdicții de călătorie legate de noua variantă a virusului, spunând că ar trebui să adopte o „abordare științifică și bazată pe risc”, a informat Reuters.

Cu toate acestea, mai multe națiuni europene și asiatice au reacționat deja impunând interdicții temporare de călătorie în Africa de Sud.

Vineri, un comitet de experți în sănătate din toate cele 27 de state UE „a convenit asupra necesității de a activa frâna de urgență și de a impune restricții temporare asupra tuturor călătoriilor în UE din Africa de Sud”, a declarat președinția slovenă a UE pe Twitter.

De asemenea, Marea Britanie a anunțat joi că va suspenda temporar zborurile din șase țări africane, inclusiv Africa de Sud, începând de vineri la prânz. Decizia a fost luată fără discuții prealabile cu Africa de Sud, a spus Phaahla.

Președintele Joe Biden a anunțat vineri că SUA vor restricționa călătoriile din Africa de Sud și din alte șapte țări începând de luni, din cauza apariției unei noi variante de coronavirus.

Vineri mai devreme, consilierul medical șef al Casei Albe, dr. Anthony Fauci, a declarat pentru „New Day” de la CNN că SUA vor vorbi cu oameni de știință din Africa de Sud pentru „a afla toate datele” despre noua variantă. Fauci a spus că SUA este într-o „comunicare foarte activă” cu oamenii de știință din Africa de Sud pentru a obține structura moleculară a noii tulpini.

Și în România, în urmă cu puțin timp, CNSU a actalizat lista țărilor și a teritoriilor de risc epidemiologic ridicat. Sâmbătă au intrat pe lista roșie Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe .

×
Parteneri
Au fost stabilite noile tarife plafonate pentru polițele RCA!
x close