Antena 3 CNN Externe Un ministru de la Varșovia a demisionat în timpul vizitei lui Volodimir Zelenski în Polonia | Fermierii polonezi au ieșit cu tractoarele pe străzi

Un ministru de la Varșovia a demisionat în timpul vizitei lui Volodimir Zelenski în Polonia | Fermierii polonezi au ieșit cu tractoarele pe străzi

Ministrul polonez al Agriculturii a demisionat, pe fondul creșterii furiei fermierilor din țară, care acuză impactului importurilor de cereale din Ucraina asupra prețurilor.

de Redacția Antena 3 CNN    |    05 Apr 2023   •   12:51

Henryk Kowalczyk (foto, dreapta) a explicat că a luat această decizie după ce Comisia Europeană a hotărât să prelungească scutirea de taxe pentru importurile de cereale din Ucraina până în iunie 2024.

Fermierii și autoritățile poloneze au cerut exact contrariul acestei măsuri, și anume, introducerea de tarife vamale care să reglementeze piața, invadată de cereale ieftine din Ucraina.

 "Întrucât este clar că această solicitare nu va fi satisfăcută de Comisia Europeană în acest moment, am decis să demisionez din funcția de ministru al agriculturii', a declarat, miercuri, Kowalczk.

Demisia sa vine în ziua în care președintele ucrainean Volodimir Zelenski vizitează Varșovia.

Citește și: "Avem o responsabilitate față de fermierii români" | Ce a cerut Nicolae Ciucă, împreună cu omologii din alte patru țări, de la Ursula von der Leyen

Este prima vizită externă oficială pe care o face liderul de la Kiev, alături de soția sa, de la începutul războiului.

Fermierii polonezi au ieșit cu tractoarele pe străzi la vizita lui Zelenski

Fermierii polonezi care au amenințat să perturbe vizita la Varşovia a președintelui Volodimir Zelenski s-au ținut de cuvânt, miecuri.

Agricultorii au ieșit cu tractoarele pe străzi pentru a protesta față de "inundarea" piețelor cu cereale ucrainene ieftine, transmite Antena 3 CNN.

O astfel de mișcare de protest va da apă la moară Rusiei, foarte interesată să vadă fisuri în solidaritatea aliaților occidentali ai Ucrainei, notează presa internațională.

Șefii a cinci state din UE i-au cerut șefei Comisiei Europene să intervină

Blocajele logistice în urma războiului declanșat de Rusia au făcut ca mari cantități de cereale ucrainene, mai ieftine decât cele produse în Uniunea Europeană, să rămână în țări central-europene.

Invadarea piețelor locale cu aceste cereale ieftine a lovit în prețurile și vânzările agricultorilor locali.

În Polonia, unde partidului de guvernământ Lege și Justiție (PiS) se bazează pe electoratul din zonele rurale, situația a devenit cu atât mai complicată, cu cât 2023 este an electoral.

Șefii de guvern din cinci țări UE - Bulgaria, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria - i-au scris, săptămâna trecută, președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru a propune măsuri de limitarea provocate pe piețe de importurile ucrainene.

Ei au mai afirmat că Uniunea Europeană ar trebui să reintroducă taxe vamale asupra produselor agricole ucrainene, dacă afluxul acestor produse, ce împinge în jos preturile pe piețele UE, nu poate fi oprit prin alte mijloace.

×
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close