Antena 3 CNN Politică "Avem o responsabilitate față de fermierii români" | Ce a cerut Nicolae Ciucă, împreună cu omologii din alte patru țări, de la Ursula von der Leyen

"Avem o responsabilitate față de fermierii români" | Ce a cerut Nicolae Ciucă, împreună cu omologii din alte patru țări, de la Ursula von der Leyen

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat astăzi, 3 martie, că a semnat, împreună cu omologii săi din alte patru țări europene, o scrisoare comună adresată președintelui Comisiei Europene Ursula von der Leyen, privind importurile de cereale ucrainene.

"Avem o responsabilitate față de fermierii români" | Ce a cerut Nicolae Ciucă, împreună cu omologii din alte patru țări, de la Ursula von der Leyen
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    03 Apr 2023   •   12:44

"Avem o responsabilitate față de fermierii români și căutăm constant soluții pentru dezvoltarea continuă a agriculturii românești.", a transmis Nicolae Ciucă.

"Din acest motiv, am semnat împreună cu omologii mei din Bulgaria, Ungaria, Slovacia și Polonia o scrisoare comună adresată președintelui Comisiei Europene Ursula von der Leyen, prin care propunem un set de măsuri menite să reducă semnificativ dezechilibrele create în piață de importurile masive de cereale ucrainene:

• Suplimentarea fondurilor europene distribuite fermierilor drept compensații, dar și posibilitatea folosirii acestor bani pentru direcționarea exporturilor ucrainene către țările din Africa și Orientul Mijlociu.

Citește și: Mai multe state europene, inclusiv România, cer soluţii pentru fermierii afectaţi de cerealele ucrainene

• Sprijin financiar european pentru dezvoltarea infrastructurii de transport din statele noastre, dar și pentru operatorii din piață care au nevoie de vehicule suplimentare. Printr-o rețea de transport bine pusă la punct, produsele provenite din Ucraina vor putea fi trimise mai rapid către țările importatoare din alte regiuni ale lumii.

• Uniunea Europeană, în colaborare cu Programul Alimentar Mondial (World Food Programme) să creeze o soluție prin care cerealele ucrainene să fie achiziționate, pentru a nu rămâne în UE. 

• Urgentarea procesului de ajutorare a fermierilor europeni și crearea unor mecanisme automate de sprijin pentru fermierii din regiunile afectate.

• Comisia Europeană să ia în calcul reintroducerea taxelor vamale pentru importurile din Ucraina, care beneficiază acum de scutire.

Problemele întâmpinate de fermierii români, afectați de tranzitul cerealelor ucrainene, au fost prezentate președintelui Comisiei Europene de către președintele Klaus Iohannis, în ultima sa vizită la Bruxelles. Șeful statului a cerut reînceperea dialogului tehnic între Comisie și ministerele Agriculturii din statele afectate, pentru recalcularea cuantumului compensațiilor.

Acest pachet de măsuri se va adăuga programelor pe care Guvernul României și Comisia Europeană le derulează în sprijinul fermierilor din țara noastră.

România continuă să fie alături de Ucraina în fața agresiunii rusești și să susțină țara vecină prin orice mijloace diplomatice, economice și umanitare.", a mai precizat premierul.

×
Parteneri
Zeci de magistrați au picat testul psihologic
x close