Antena 3 CNN Externe Ministrul brazilian de Externe a anunţat că ţara sa nu îi va acorda azil politic lui Edward Snowden

Ministrul brazilian de Externe a anunţat că ţara sa nu îi va acorda azil politic lui Edward Snowden

Ministrul brazilian de Externe a anunţat că ţara sa nu îi va acorda azil politic lui Edward Snowden
de M.T.    |    10 Iul 2013   •   14:46

Ministrul brazilian de Externe, Antonio Patriota, a declarat, marţi, că Brazilia nu îi va acorda azil politic fostului consultant al serviciilor americane de informaţii Edward Snowden, relatează AFP, citată de Mediafax.

Patriota a adăugat că nu ştie dacă Snowden a acceptat sau nu oferta Venezuelei.

„Nu vom răspunde cererii de azil, nu-i va fi acordat", a precizat Patriota, la sfârşitul unei reuniuni cu omologul său uruguayan Luis Almagro.

„Pentru moment, căutăm o soluţie la situaţia lui Snowden care, din câte ştiu eu, se află la Moscova", a continuat ministrul.

Edward Snowden este căutat pentru spionaj de către SUA, după ce a dezvăluit o serie de informaţii despre un program american secret de supraveghere a comunicaţiilor.

Snowden se află de 17 zile în zona de tranzit a Aeroportlui Şeremetievo din Moscova, fiind blocat în capitala Rusiei după ce Statele Unite i-au suspendat paşaportul.

Refuzul Braziliei de a-i acorda azil politic lui Snowden vine în contextul în care cotidianul O Globo a publicat duminică şi luni articole în care anunţa prezenţa în capitala Brasilia, cel puţin până în 2002, a unei baze de spionaj prin satelit operată de Agenţia Naţională de Securitate (NSA) americană în colaborare cu CIA.

Ea permitea accesul la e-mailuri şi apeluri telefonice aparţinând unor particulari şi unor firme, potrivit unor documente furnizate de Snowden,

Preşedintele Braziliei, Dilma Rousseff, a avertizat că aceste activităţi de spionaj pot fi considerate „o încălcare a suveranităţii" şi a anunţat că va semnala problema la ONU.

×
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close