Antena 3 CNN Externe Ministrul ceh de Externe: ”Interzicerea exportului de arme de proveniență sovietică în Ucraina este o prostie”

Ministrul ceh de Externe: ”Interzicerea exportului de arme de proveniență sovietică în Ucraina este o prostie”

Cererea Rusiei de a opri exporturile de arme către Ucraina nu are niciun sens, a declarat Ministerul de Externe ceh după ce Rusia a declarat Republicii Cehe într-o notă diplomatică că îi interzice să trimită arme în Ucraina.

Ministrul ceh de Externe: ”Interzicerea exportului de arme de proveniență sovietică în Ucraina este o prostie”
Sursa foto: getty images
de Alexandra Ionescu    |    18 Apr 2022   •   10:42

Într-o notă diplomatică, Rusia a avertizat oficial statele occidentale că livrările lor de arme către Ucraina alimentează conflictul dintre Ucraina și Rusia și ar putea duce la ”consecințe neprevăzute”.

Ministerul de Externe ceh a confirmat că țara a primit un avertisment de la autoritățile ruse și i s-a spus în mod explicit că Republicii Cehe îi este interzis să trimită echipamente sovietice în Ucraina.

Cu toate acestea, potrivit ministrului de externe Jan Lipavský, nota nici măcar nu merită răspuns.

„MAE a primit o notă în care se presupune că nu avem voie să furnizăm arme de proveniență sovietică țărilor terțe fără permisiunea Rusiei.

MAE nu a răspuns și nu va răspunde la această notă, având în vedere că este, de fapt, o prostie și că nu există o clauză de reexport pentru acest material”, a declarat Lipavský pentru agenția de presă cehă.

Întrebat pe Twitter dacă ministerul nu ar trebui să răspundă Rusiei cu mesajul devenit celebru în timpul atacului rusesc asupra Insulei Șerpilor (n.r. ”Navă rusă, du-te naibii”), Lipavský a răspuns spunând: „putem, dar noi economisim hârtie.”

„În general, Rusia încearcă să descurajeze țările occidentale să ajute Ucraina prin amenințări, șantaj și răspândirea dezinformării. În acest caz, Moscova susține că Cehia nu poate exporta echipamente de proveniență sovietică fără acordul Rusiei. Este o prostie, doar o altă încercare jenantă”, a spus ministrul Apărării, Jana Černochová, potrivit Euractiv.

Cehii au furnizat Ucrainei arme și alte materiale militare în valoare de peste 45 de milioane de euro. Din motive de securitate, nu este clar ce arme trimite țara în Ucraina, totuși, acestea includ tancuri și lansatoare de rachete.

×
Subiecte în articol: Cehia Rusia Război Ucraina arme
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close