Antena 3 CNN Externe Ministrul sârb de Externe: Vaticanul nu intenţionează să recunoască independenţa Kosovo

Ministrul sârb de Externe: Vaticanul nu intenţionează să recunoască independenţa Kosovo

Ministrul sârb de Externe: Vaticanul nu intenţionează să recunoască independenţa Kosovo
de M.T.    |    21 Apr 2014   •   19:17

Vaticanul nu intenţionează să recunoască independenţa proclamată unilateral de Kosovo, a declarat, luni, ministrul sârb de Externe, Ivan Mrkic, potrivit Agerpres.

De asemenea, şeful diplomaţiei sârbe a adăugat că nu există semnale că cele cinci state membre UE care nu au recunoscut până acum Kosovo, printre care se află şi România, îşi vor schimba poziţia.

Într-un interviu acordat cotidianului Vecernje Novosti, Mrkic a spus că un înalt reprezentant al Vaticanului va vizita Belgradul în viitorul apropiat şi aceasta va fi o ocazie pentru reafirmarea poziţiei de principiu referitoare la suveranitatea şi integritatea teritorială ale Serbiei.

Potrivit ministrului sârb, autorităţile kosovare continuă să facă lobby pentru ca tot mai multe state să recunoască independenţa Kosovo, însă în ultimele luni presiunea Pristinei s-a concentrat mai ales pe Vatican.

Totuşi, diplomaţia sârbă este angajată constant în prevenirea recunoaşterii independenţei Kosovo de alte state şi eforturile Belgradului în acest sens vor rămâne o prioritate, a precizat Ivan Mrkic.

„Au trecut şase ani de la tentativa secesionistă a Pristinei de a se declara un nou stat albanez în teritoriul sârb. Îmi amintesc că la acea vreme pesimiştii spuneau că în interval de un an o mare majoritate a statelor membre ONU vor recunoaşte această independenţă unilaterală. Dar acest lucru nu s-a întâmplat”, a spus ministrul sârb de Externe.

De asemenea, Mrkic a precizat că ţări precum Rusia, China, Brazilia, India, Africa de Sud, Indonezia, Iran şi Argentina nu au recunoscut independenţa Kosovo şi nu au intenţia de a face acest lucru.

×
Subiecte în articol: Vatican Serbia Kosovo
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close