Antena 3 CNN Externe Cel puțin patru morți în urma incendiului devastator din Spania. Motivul pentru care clădirea a ars atât de repede: "Ca și cum ar fi fost făcut din plută"

Cel puțin patru morți în urma incendiului devastator din Spania. Motivul pentru care clădirea a ars atât de repede: "Ca și cum ar fi fost făcut din plută"

Cel puțin patru persoane au murit și 19 sunt date dispărute după ce un incendiu puternic a distrus două blocuri de apartamente, în orașul spaniol Valencia.

de Ştefan Petrică    |    23 Feb 2024   •   10:19

Incendiul a cuprins un bloc de 14 etaje din cartierul Campanar, Valencia, și s-a extins la o clădire adiacentă.

Pompierii au fost văzuți salvând oameni de la balcoane.

În GALERIA FOTO de mai jos puteți urmări mai multe imagini de la incendiul devastator din Campanar, Valencia.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Experții spun că învelișul extrem de inflamabil al clădirii a permis ca focul să se extindă rapid.

Clădirea conține 138 de apartamente și adăpostea 450 de rezidenți, a relatat ziarul El Pais, citând administratorul clădirii.

Complexul rezidențial din Valencia, administrat de o româncă

Potrivit presei locale, de administrarea clădirii mistuite de flăcări se ocupa o româncă. Aceasta a povestit jurnaliștilor că totul s-a întâmplat foarte repede.

Cel puțin 14 persoane, inclusiv șase pompieri și un copil mic, au fost rănite.

Peste 20 de echipaje de pompieri au intervenit în incendiu, care a fost agravat de vântul puternic.

La începutul zilei de vineri, blocul era o coajă uriașă înnegrită de foc. Oamenii au fost îndemnați să stea departe de zonă.

Rapoartele locale au declarat că pompierii au salvat mai mulți rezidenți cu ajutorul macaralelor, inclusiv un cuplu care locuia la etajul șapte.

O femeie a declarat pentru TVE că a văzut pompierii încercând să salveze un adolescent blocat la primul etaj al clădirii.

Luis Ibanez, care locuiește în apropiere, a declarat pentru TVE că s-a uitat pe fereastră și a văzut cum flăcările au cuprins blocul "în doar câteva minute", spunând că era "ca și cum ar fi fost făcut din plută".

"Nu-mi venea să cred ce vedeam. Întreaga parte a clădirii aflate chiar vizavi era în flăcări".

Un bărbat care locuiește la etajul al doilea al clădirii a declarat pentru postul de televiziune La Sexta că flăcările au crescut rapid după ce incendiul a început, se pare că la etajul al patrulea.

"Focul s-a extins în doar 10 minute", a spus acesta, adăugând că este posibil ca materialele de pe fațada clădirii să fi provocat extinderea focului.

Motivul pentru care clădirea a ars atât de repede

Esther Puchades, vicepreședintele Colegiului de ingineri tehnici industriali din Valencia, a declarat pentru agenția spaniolă de presă Efe că a inspectat anterior clădirea.

Ea a spus că exteriorul acesteia prezenta un material din poliuretan, care nu mai este utilizat pe scară largă din cauza temerilor legate de inflamabilitate. De asemenea, aceasta are o învelitoare din aluminiu.

"Motivul pentru care clădirea a ars atât de repede este din cauza acestui tip de înveliș", a declarat ea pentru presa spaniolă.

David Higuera, un inginer, a declarat, de asemenea, pentru El País că este posibil ca învelitoarea clădirii să fi fost cauza răspândirii rapide a incendiului.

Plăcile de aluminiu cu un izolator din spumă care alcătuiesc stratul exterior al clădirii sunt "foarte bune la izolarea împotriva căldurii și a frigului, dar foarte combustibile", a spus el.

×
Subiecte în articol: Valencia Spania incendiu
Parteneri
Stare de alertă în Cluj-Napoca, după ce o stradă principală s-a surpat
x close