Antena 3 CNN Externe Moscova spune că va permite evacuarea civililor din Ucraina, dar în Rusia și Belarus

Moscova spune că va permite evacuarea civililor din Ucraina, dar în Rusia și Belarus

Moscova le-a oferit luni ucrainenilor căi de evacuare către Rusia și aliatul său apropiat, Belarus, stârnind indignare din partea Ucrainei.

Moscova spune că va permite evacuarea civililor din Ucraina, dar în Rusia și Belarus
Sursa foto: Twitter/ CNN
de Cerasela Stafie    |    07 Mar 2022   •   20:42

Conform ofertei ruse, un coridor de la Kiev ar duce la Belarus, aliatul Rusiei, în timp ce civilii din Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, ar fi direcționați către Rusia, potrivit hărților publicate de agenția de presă RIA, scrie Reuters.

”Încercările părții ucrainene de a înșela Rusia și întreaga lume civilizată... sunt inutile de data aceasta”, a spus ministerul rus al Apărării, după ce a anunțat ”coridoarele umanitare”.

Un purtător de cuvânt al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a numit propunerea ”complet imorală” și a spus că Rusia încearcă ”să folosească suferința oamenilor pentru a crea o imagine”.

”Sunt cetățeni ai Ucrainei, ar trebui să aibă dreptul de a fi evacua pe teritoriul Ucrainei”, a spus purtătorul de cuvânt.

Vicepremierul ucrainean Iryna Vereșciuk a respins oferta Rusiei și a cerut Moscovei ”să accepte opțiuni pentru rutele noastre, precum și să stabilească o încetare a focului, asupra căreia vom fi de acord”. Ucraina a cerut deschiderea coridoarelor de evacuare care țin în mare parte cetățenii în interiorul granițelor Ucrainei.

Scepticismul față de astfel de coridoare a crescut după ce evacuările civililor au fost întrerupte în câteva ore, atât sâmbătă, cât și duminică, când forțele ruse au fost acuzate că au bombardat căile de evacuare. Au fost două încercări eșuate în weekend de a deschide un coridor din portul asediat Mariupol. Duminică, o lovitură militară rusă a ucis o familie cu doi copii, precum și alți câțiva civili care încercau să fugă din suburbia Irpin din Kiev, potrivit primarului.

Autoritățile ucrainene au declarat că două obuze au lovit un punct de control din Irpin, la nord-vest de capitală, care a fost locul unor bombardamente intense de către armata rusă în ultimele zile. În weekend, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat că America a văzut ”rapoarte foarte credibile despre atacuri deliberate asupra civililor” în Ucraina, care ar fi considerate o crimă de război.

Oferta rusă a precedat, luni, a treia rundă de negocieri de pace planificată între negociatorii ucraineni și ruși, care s-a încheiat fără progrese semnificative. 

Și rundele anterioare au adus puține soluții. Cu toate acestea, în ediția precedentă a discuțiilor s-au anunțat angajamente pentru a permite accesul umanitar și evacuarea civililor, care nu au fost implementate cu succes.

 

×
Parteneri
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii
x close