Antena 3 CNN Externe Moscova, anunț în legătură cu tratatul nuclear, la o zi după ce Putin a suspendat participarea Rusiei din acordul cu SUA

Moscova, anunț în legătură cu tratatul nuclear, la o zi după ce Putin a suspendat participarea Rusiei din acordul cu SUA

Administrația rusă a făcut precizări după ce președintele Vladimir Putin a semnat actul care suspendă participarea țării sale la tratatul cu SUA privind controlul armamentului nuclear în cele două state.

Moscova, anunț în legătură cu tratatul nuclear, la o zi după ce Putin a suspendat participarea Rusiei din acordul cu SUA
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    01 Mar 2023   •   17:49

Astfel, Rusia nu va reveni asupra suspendării sale din tratatul nuclear New START până când Statele Unite nu își vor schimba politica față de Ucraina.

O declarație în acest sens a fost făcută, miercuri, de Serghei Riabkov (foto), adjunct al ministrului rus de Externe, transmite presa internațională.

"Până când SUA nu își vor schimba comportamentul, până când nu vom vedea semne de bun simț în privința a ceea ce fac în legătură cu Ucraina...nu vedem nicio șansă ca decizia de suspendare a New START să fie revizuită sau reexaminată", a spus oficialul rus.

"Rusia este dispusă să comunice și să facă schimb de informații cu Washingtonul cu privire la New START, în funcție de necesități, dar nu vede nicio cerință pentru un dialog regulat în acest moment", a mai spus vice-ministrul rus de Externe.

Citește șiGeneralul american James Jones: "Cred că Vladimir Putin are o problemă. Instabilitatea lui trebuie luată în serios"

Președintele Vladimir Putin a anunțat săptămâna trecută că Moscova își suspendă participarea la acest acord și a acuzat SUA că încearcă să provoace Rusiei o "înfrângere strategică" în Ucraina.

Putin a promulgat marți legea care suspendă participarea Moscovei la tratat.

Documentul a fost semnat în 2010 de către președinții din SUA și Rusia de la acea vreme, Barack Obama, respectiv Dmitri Medvedev.

Tratatul are scopul de a limita numărul de focoase nucleare strategice pe care fiecare parte le poate desfășura.

Pactul a fost susținut de un sistem de inspecții reciproce și de schimburi de date.

Oficial american: "Rușii n-au bani de cursa înarmărilor"

Ultimul dintr-o serie ce datează de peste jumătate de secol între Washington și Moscova, tratatul urmează să expire în 2026.

Analiștii militari estimează că anularea sau neprelungirea acestuia ar crește riscul nuclear într-un moment în care tensiunile sunt amplificate din cauza conflictului din Ucraina.

Marţi, Colin Kahl, subsecretar american pentru Politica Apărării, a apreciat că Rusia nu deține resursele necesare pentru lansarea unei curse "nelimitate" a înarmării nucleare.

"În mod clar, Rusia nu este în poziția de a iniția o cursă nelimitată a înarmării nucleare. Nu au bani, mai ales ținând cont de presiunile asupra armatei lor, generate de război, de sancțiuni, de controlul exporturilor", a afirmat Kahl în cursul audierii în Comisia Forțelor Armate din Camera Reprezentaților.

×
Parteneri
Noi detalii despre starea lui Florin Piersic
x close