Antena 3 CNN Externe Motivul pentru care Putin nu vrea să se întâlnească cu Zelenski, dezvăluit de diplomatul rus de la Geneva care a demisionat "de rușine"

Motivul pentru care Putin nu vrea să se întâlnească cu Zelenski, dezvăluit de diplomatul rus de la Geneva care a demisionat "de rușine"

Boris Bondarev, fostul diplomat al misiunii ruse de la Geneva, care a demisionat în urmă cu două luni, a comentat pentru presa europeană posibilitatea unei întâlniri între președinții rus și ucrainean, Vladimir Putin și Volodimir Zelenski.

Motivul pentru care Putin nu vrea să se întâlnească cu Zelenski, dezvăluit de diplomatul rus de la Geneva care a demisionat "de rușine"
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    26 Iul 2022   •   13:41

"Putin ar fi umilit dacă s-ar întâlni față în față cu Zelenski", susține Bondarev.

Potrivit acestuia, o întâlnire între cei doi președinți este puțin probabilă.

"Poate vă amintiți că Putin l-a numit public pe Zelenski 'drogat'  și a făcut apel la ofițerii armatei ucrainene să scape de el și de 'drogații' din guvernul de la  Kiev. Imaginați-vă cum s-ar simți (Putin, n.r.) dacă ar trebui să dea mâna cu președintele ucrainean", a estimat fostul diplomat.

El a mai spus că, deși trupele ruse încă avansează în Donbas, ofensiva Moscovei pare să-și piardă suflul, iar Rusia nu-și poate permite să întrețină războiul o perioadă îndelungată, deoarece nu are resursele necesare.

Cum a demisionat Boris Bondarev de la misiunea rusă din Geneva

Membru al misiunii ruse la Biroul Națiunilor Unite din Geneva, Boris Bondarev și-a prezentat demisia pe 23 mai și a trimis oficialilor străini o scrisoare vitriolantă în care vorbește în termeni duri despre "războiul agresiv" declanșat de președintele Vladimir Putin în Ucraina.

În calitate de consilier diplomatic, Bondarev, în vârstă de 41 de ani, a fost implicat în demersurile Rusiei la Conferința pentru Dezarmare de la Geneva, după ce a fost în misiune în locuri precum Cambodgia și Mongolia.

"Timp de douăzeci de ani din cariera mea diplomatică am văzut diferite întorsături ale politicii noastre externe, dar niciodată nu mi-a fost atât de rușine de țara mea așa cum mi-a fost pe 24 februarie, anul acesta", a scris Bondarev, făcând aluzie la data la care Rusia a declanșat invazia în Ucraina.

Demisionarul a preferat să nu se întoarcă în Rusia

În documentul trimis prin e-mail la aproximativ 40 de diplomați, Bondarev a spus că aceia care au plănuit războiul din Ucraina "doresc să rămână la putere pentru totdeauna, să trăiască în palate pompoase, lipsite de gust, să navigheze pe iahturi comparabile ca tonaj și costuri cu întreaga marină militară rusă, bucurându-se de puteri nelimitate și impunitate totală".

Bondarev a mai criticat "minciunile și lipsa de profesionalism în creștere" la Ministerul rus de Externe, vizându-l în special pe ministrul Serghei Lavrov, despre care a spus că în 18 ani s-a transformat "dintr-un intelectual profesionist și educat... într-o persoană care difuzează constant declarații contradictorii și amenință lumea cu arme nucleare".

"Astăzi, Ministerul rus al Afacerilor Externe nu este despre diplomație. Totul este despre război, minciuni și ură", a conchis el.

La momentul demisiei, diplomatul rus a precizat pentru Associated Press că nu are de gând să părăsească Geneva.

×
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close