Antena 3 CNN Externe Lovitură pentru Putin! Un diplomat rus la Geneva demisionează și face praf regimul de la Moscova: "Totul este despre minciuni, război și ură!"

Lovitură pentru Putin! Un diplomat rus la Geneva demisionează și face praf regimul de la Moscova: "Totul este despre minciuni, război și ură!"

Un diplomat rus la Biroul Națiunilor Unite din Geneva și-a prezentat demisia și a trimis oficialilor străini o scrisoare vitriolantă în care vorbește în termeni duri despre "războiul agresiv" declanșat de președintele Vladimir Putin în Ucraina.

Lovitură pentru Putin! Un diplomat rus la Geneva demisionează și face praf regimul de la Moscova: "Totul este despre minciuni, război și ură!"
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    23 Mai 2022   •   16:42

Boris Bondarev, în vârstă de 41 de ani, și-a expediat demisia luni dimineață către misiunea diplomatică rusă.

În calitate de consilier diplomatic, el a fost implicat în demersurile Rusiei la Conferința pentru Dezarmare de la Geneva, după ce a fost în misiune în locuri precum Cambodgia și Mongolia.

Contactat telefonic, Bondarev (foto interior) a confirmat că și-a prezentat demisia într-o scrisoare adresată ambasadorului Ghenadi Gatilov, notează Associated Press.

"Este intolerabil ceea ce face guvernul meu acum. Ca funcționar public, trebuie să am o parte din responsabilitate și nu vreau asta", a declarat el pentru agenția de presă menționată.

Diplomat rus demisionar: "Cei care au plănuit războiul vor la putere pentru totdeauna!"

Bondarev a spus că nu a primit încă nicio reacție de la oficialii ruși.

"Dacă sunt îngrijorat de posibila reacție de la Moscova? Trebuie să fiu îngrijorat de asta", a estimat el, adăugând că "nu toți diplomații ruși sunt pro-război".

"Sunt rezonabili, dar trebuie să-și țină gura. Dacă voi fi urmărit penal, atunci alți oameni care s-ar gândi să facă la fel nu o vor face", a anticipat diplomatul rus.

Un oficial cu rang diplomatic a transmis declarația sa în limba engleză, care a fost publicată de Associated Press.

"Timp de douăzeci de ani din cariera mea diplomatică am văzut diferite întorsături ale politicii noastre externe, dar niciodată nu mi-a fost atât de rușine de țara mea așa cum mi-a fost pe 24 februarie, anul acesta", a scris Bondarev, făcând aluzie la data la care Rusia a declanșat invazia în Ucraina.

Diplomatul demisionar nu se întoarce în Rusia

În documentul trimis prin e-mail la aproximativ 40 de diplomați, Bondarev a spus că aceia care au plănuit războiul din Ucraina "doresc să rămână la putere pentru totdeauna, să trăiască în palate pompoase, lipsite de gust, să navigheze pe iahturi comparabile ca tonaj și costuri cu întreaga marină militară rusă, bucurându-se de puteri nelimitate și impunitate totală".

Bondarev a mai criticat "minciunile și lipsa de profesionalism în creștere" la Ministerul rus de Externe, vizându-l în special pe ministrul Serghei Lavrov, despre care a spus că în 18 ani s-a transformat "dintr-un intelectual profesionist și educat... într-o persoană care difuzează constant declarații contradictorii și amenință lumea cu arme nucleare".

"Astăzi, Ministerul rus al Afacerilor Externe nu este despre diplomație. Totul este despre război, minciuni și ură", a conchis el.

Bondarev a precizat pentru Associated Press că nu are de gând să părăsească Geneva.

×
Subiecte în articol: Boris Bondarev demisie geneva
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close