Antena 3 CNN Externe Nasa ?bombardează? Luna să caute gheaţă

Nasa ?bombardează? Luna să caute gheaţă

Nasa ?bombardează? Luna să caute gheaţă
Sursa foto: lcross
09 Oct 2009   •   12:50

Enigma referitoare la câtă apă este pe Lună ar putea fi rezolvată vineri când NASA va bombarda suprafaţa sa, ceea ce va crea un nor de praf lunar ce va fi observat de milioane de oameni.

Cercetătorii vor trimite două navete ce vor lovi polul sud cu o viteză de peste 9000 de km/h, ceea ce va produce un nor de resturi de nouă kilometri înălţime despre care NAS speră să confirme prezenţa apei în cantităţi suficiente să asigure viitoarele vizite ale astronauţilor.
Astronomii amatori vor putea observa impactul prin telescoape; în timp ce pentru restul lumii, evenimentul va fi transmis live pe siteul NASA.
?Proiectilele? au fost lansate în iunie, alături de un satelit ce fotografiază suprafaţa Lunii. LCROSS (Lunar Crater Observation and Sensing Satellite) este în curs de coliziune cu Luna, ataşat de o rachetă de 2,2 tone, goală, ce a ajutat la decolare.
În primele ore ale zilei de vineri, LCROSS şi racheta sa se vor separa. La 11.31 GMT (14.31 ora României), racheta se va lovi de suprafaţă şi va ridica un nor de 9 km. În spatele acesteia, LCROSS va transmite live fotografii pe Pământ. Va zbura prin resturi timp de patru minute în căutare de resturi de gheaţă, înainte de a se prăbuşi şi el.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: NASA satelit
Parteneri
Harta salariilor din România. Zonele unde angajații sunt plătiți cel mai bine
x close