Antena 3 CNN Externe Ea este tânăra gravidă, cu cetățenie americană, lovită în stomac de talibani la aeroportul din Kabul

Ea este tânăra gravidă, cu cetățenie americană, lovită în stomac de talibani la aeroportul din Kabul

O femeie din California care a rămas însărcinată în Afganistan și a fost bătută de talibani a reușit, în cele din urmă, să părăsească această țară și să se îmbarce într-un zbor spre în Statele Unite.

Ea este tânăra gravidă, cu cetățenie americană, lovită în stomac de talibani la aeroportul din Kabul
Sursa foto: Twitter @repdarrellissa
de Redacția Antena 3 CNN    |    18 Sep 2021   •   20:54

Femeia, identificată drept "Nasria" de publicația britanică "Daily Mail", are 25 de ani și a fost nevoită să-și abandoneze soțul, cu care s-a măritat în Afganistan.

Povestea femeii a fost popularizată de congresman-ul republican Darrel Issa.

Issa a dat publicității o declarație în care arată că echipa sa a reușit să îi înlesnească Nasriei, "femeie însărcinată și cetățean american", plecarea din Afganistan.

Declarația nu arată în mod concret cum a reușit femeia să plece, în cele din urmă, din țara controlată de talibani.

Congresman-ul a aflat de acest caz prin biroul său congresional.

Nasria și alte sute de americani au rămas blocați în Kabul după retragerea trupelor SUA

Issa susține că eforturile vizând scoaterea femeii din Afganistan s-au întins pe "săptămâni de muncă" și au implicat "nenumărate ore de coordonare", care, în cele din urmă au dus la rezultatul scontat.

Potrivit politicianului republican, Nasria a fost bătută și hărțuită de talibani, în timp ce încerca să treacă de punctele de verificare ale militanților, pentru a ajunge pe aeroportul din Kabul.

Ea se numără printre cele câteva sute de cetățeni SUA a căror evacuare din Kabul nu s-a putut realiza până la 31 august, termenul-limită convenit cu talibanii.

Întoarsă din drum și lovită în stomac de talibani

Darrell Issa a menționat că femeia a făcut mai multe drumuri la aeroport, fiind agresată de talibani.

"A fost lovită în stomac după ce trecuse deja de primul punct de control de câteva ore, în timp ce aștepta ca persoanele de la punctul sudic de control să vină după ea", a precizat politicianul într-o declarație la Fox News.

"Am convenit să continue să stea la adăpost, la fața locului, să-și ascundă identitatea, cu speranța că prietenii îi vor aduce hrană în continuare și o vor ascunde până venim cu o soluție nouă", a continuat el.

Nasria a declarat, la rândul său, pentru "Vocea Americii" că, după ce trupele SUA au părăsit Afganistanul, talibanii au început să umble din ușă în ușă căutând persoane cu "pașaport albastru" (pașaportul american are coperți albastre, n.r.).

Tentativa reușită de extragere a femeii din Afganistan a fost anunțată la o zi după ce a fost confirmată plecarea din această țară a unui cuplu de americani în vârstă de 80 de ani.

La fel cum s-a întâmplat cu Nasria, și acestor cetățeni SUA le-a fost interzis de mai multe ori accesul pe aeroportul din Kabul.

×
Subiecte în articol: Nasria Darrell Issa Kabul talibani
Parteneri
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii
x close