Antena 3 CNN Externe NATO, reacție la declarațiile lui Donald Trump: ”Subminează întreaga noastră securitate și expune soldaţii americani şi europeni unui risc sporit”

NATO, reacție la declarațiile lui Donald Trump: ”Subminează întreaga noastră securitate și expune soldaţii americani şi europeni unui risc sporit”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat în privința comentariilor care „subminează securitatea noastră”, după declarațiile făcute de fostul președinte american Donald Trump, care a evocat posibilitatea de a nu mai apăra țările din Alianță ale căror contribuții financiare sunt insuficiente.

NATO, reacție la declarațiile lui Donald Trump: ”Subminează întreaga noastră securitate și expune soldaţii americani şi europeni unui risc sporit”
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    11 Feb 2024   •   18:52

”Orice sugestie că aliaţii nu se vor apăra reciproc subminează întreaga noastră securitate, inclusiv pe cea a SUA, şi îi expune pe soldaţii americani şi europeni unui risc sporit”, a declarat duminică secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg

Reacţia lui Jens Stoltenberg vine în condiţiile în care Casa Albă şi mai mulţi oficiali occidentali de rang înalt l-au criticat duminică pe fostul preşedinte Donald Trump după ce acesta a sugerat că SUA ar putea să nu-i protejeze pe aliaţii din NATO care nu cheltuiesc suficient pentru apărare, în ipoteza unei invazii ruse.

Donald Trump, probabil candidatul republican care îl va înfrunta pe Joe Biden la alegerile prezidențiale americane din noiembrie, a amenințat sâmbătă că, dacă va fi reales, nu va mai apăra țările NATO care nu alocă o parte suficient de mare din bugetele lor pentru apărare, mergând chiar până la a încuraja Rusia să le atace.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Andrew Bates, întrebat despre declarațiile lui Trump, a spus: „Încurajarea invaziilor celor mai apropiați aliați ai noștri de către regimuri criminale este îngrozitoare și dementă - și pune în pericol securitatea națională americană, stabilitatea globală și economia noastră"

Tratatul NATO conține o prevedere care garantează apărarea reciprocă a statelor membre în cazul în care unul dintre ele este atacat.

Trump, favorit pentru nominalizarea republicană la alegerile prezidențiale, a fost un critic înverșunat al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord atunci când era președinte, amenințând în mod repetat că se va retrage din Alianță.

El a redus finanțarea apărării pentru NATO și s-a plâns frecvent că Statele Unite plătesc mai mult decât este echitabil.

Europenii se tem că Donald Trump va pune în pericol NATO

Bates a declarat că președintele Joe Biden a restabilit alianțele americane după ce a preluat funcția în 2021, asigurându-se că NATO este acum „mai mare și cea mai importantă care a fost vreodată".

„În loc să ceară războaie și să promoveze un haos dezaxat, președintele Biden va continua să consolideze leadershipul american și să susțină interesele noastre de securitate națională - nu împotriva lor", a spus el într-un comunicat transmis sâmbătă noapte.

În condițiile în care Trump îl devansează pe Biden în unele sondaje, aliații europeni se tem că o victorie a lui Trump în noiembrie ar putea pune în pericol angajamentul SUA față de Alianță, însă secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat luna trecută că nu crede că o a doua președinție Trump ar pune în pericol apartenența SUA.

Stoltenberg, care a făcut presiuni asupra statelor membre pentru a crește cheltuielile pentru apărare, a declarat că aliații europeni își măresc contribuțiile militare și „se îndreaptă în direcția corectă".

Într-un interviu acordat sâmbătă presei germane, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut europenilor să își sporească producția de armament pentru a spori livrările către Ucraina și pentru a preveni o confruntare cu Rusia „care ar putea dura zeci de ani".

×
Subiecte în articol: alianţa NATO Donald Trump
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close