Antena 3 CNN Externe Mesajul transmis de Kremlin în timpul negocierilor Rusia - NATO, menite să detensioneze criza de la frontiera ucraineană

Mesajul transmis de Kremlin în timpul negocierilor Rusia - NATO, menite să detensioneze criza de la frontiera ucraineană

Rusia a cerut, miercuri, "răspunsuri concrete" la îngrijorările sale în ceea ce privește securitatea, relatează Reuters, citându-l pe Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președinției ruse.

Mesajul transmis de Kremlin în timpul negocierilor Rusia - NATO, menite să detensioneze criza de la frontiera ucraineană
de Adrian Iclozan    |    12 Ian 2022   •   15:06

Declarația acestuia vine în timp ce la Bruxelles delegația rusă discută cu reprezentanții NATO, într-un efort menit, cel puțin aparent, să evite o acțiune militară a Moscovei în Ucraina.

"Nu negociem de pe poziții de forță, nu există și nu pot exista aici ultimatumuri. Pur și simplu, situația a ajuns într-un punct atât de critic, în ceea ce privește securitatea pan-europeană și interesele naționale ale țării noastre, încât nu putem accepta alte amânări iar preocupările pe care le-am exprimat necesită răspunsuri concrete", a spus Peskov (foto).

Oficialul prezidențial rus a mai spus că Rusia este pregătită să negocieze direct cu Ucraina, cu condiția ca acordurile actuale să fie îndeplinite.

El a mai menționat că exercițiile cu muniție de război desfășurate, marți, de forțele militare ruse la granița cu Ucraina nu au legătură cu discuțiile de miercuri, de la Bruxelles, cu reprezentanții NATO.

NATO a calificat deja drept inacceptabile solicitările Moscovei, între care un angajament al Alianței de a nu primi noi membri și de a-și redimensiona prezența militară în centrul și estul Europei la nivelul anilor '90. 

Purtătorul de cuvânt al lui Putin: "NATO, creat ca instrument de confruntare, orice extindere ne îngrijorează"

Potrivit lui Dmitri Peskov, NATO a fost o alianță creată ca un "instrument de confruntare" și orice extindere a alianței este motiv de îngrijorare pentru Rusia.

El a răspuns astfel la după ce a fost întrebat în privința eventualei primiri în NATO a Finlandei.

În contextul în care Moscova a masat numeroase trupe și tehnică militară la frontiera ruso-ucraineană, Finlanda a anunțat că își rezervă dreptul de a solicita primirea în NATO în orice moment.

Luni, o primă rundă de discuții bilaterale SUA - Rusia, desfășurată la Geneva la nivel de vice-miniștri de externe, s-a încheiat fără niciun progres concret.

×
Subiecte în articol: Rusia NATO Dmitri Peskov
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close