Antena 3 CNN Externe Ucraina lovește de nou! O navă importantă rusească arde în Marea Neagră

Ucraina lovește de nou! O navă importantă rusească arde în Marea Neagră

Conform unor informații neconfirmate oficial, o navă de război rusească arde în Marea Neagră, în apropierea Insulei Șerpilor.

Ucraina lovește de nou! O navă importantă rusească arde în Marea Neagră
Sursa foto: Думская — новости Одессы
de Laura Dinu    |    06 Mai 2022   •   13:24

Conform unor informații publicate pe Twitter de mai multe surse, se pare că este vorba de fregata Amiral Makarov, din clasa Amiral Grigorovici, a Flotei marinei ruse din Marea Neagră.

Operațiunea de salvare este în curs de desfășurare, mai multe avioane și nave de salvare aflându-se în zonă, supravegheate de drone specializate americane, anunță SkyNews

Fregata ar fi fost lovită de rachete anti-navă ucrainene în largul portului Odesa.

”Fregata Amiral Makarov a Flotei Mării Negre a Federației Ruse, de pe care se lansează rachete în orașele ucrainene, este comandată de Grigori Breev. Este din regiunea Vinnytsia, a servit în Forțele Armate ale Ucrainei și a depus jurământul în 2014, când Rusia a ocupat Crimeea. Acest lucru a fost raportat de ofițerii de informații ucraineni”, anunța presa din Ucraina în luna aprilie. 

Cel mai important combatant de suprafață al Rusiei

După scufundarea dramatică a a crucișătoarei Moskva de către o rachetă ucraineană, pe data de 14 aprilie, flota rusă a rămas cu doar trei combatanți majori de suprafață. Cel mai bun și cel mai important dintre acestea este chiar fregata de rachete Amiral Makarov. 

Acesta este motivul pentru care fregata, care are o lungime de 126 de metri, a fost cea mai valoroasă țintă a forțelor ucrainene.  

Comandanții flotei ruse au apreciat pericolul, iar comandantul Amiralului Makarov se pare că s-a străduit să o țină departe de coasta ucraineană.  

Este adevărat că distanța ar fi putut să ajute la protejarea Amiralului Makarov, însă aceeași distanță a împiedicat fregata să își facă treaba, protejând celelalte nave ale Flotei Mării Negre de atacurile aeriene și cu rachete. 

Dată în funcțiune în 2017, Amiralul Makarov este a treia, ultima și cea mai modernă navă din clasa sa. Toate cele trei fregate din clasa Amiral Grigorovici aparțin Flotei Mării Negre. Înarmate cu 24 de rachete sol-aer cu rază medie de acțiune Buk și opt rachete de croazieră Kalibr, toate în celule verticale, fregatele pot escorta alte nave și, de asemenea, pot ataca ținte pe uscat, scrie Forbes

Amiralul Makarov și ”surorile” ei nu sunt nave mari. Acestea au mai puțin de jumătate din dimensiunea principalelor combatante de suprafață ale Marinei SUA, distrugătoarele din clasa Arleigh Burke. 

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close