Antena 3 CNN Externe Negocierile dintre Serbia şi Kosovo de la Bruxelles s-au încheiat fără vreun acord

Negocierile dintre Serbia şi Kosovo de la Bruxelles s-au încheiat fără vreun acord

Negocierile dintre Serbia şi Kosovo de la Bruxelles s-au încheiat fără vreun acord
de M.T.    |    03 Apr 2013   •   10:32

Liderii sârbi şi kosovari nu au reuşit să ajungă la un acord cu privire la normalizarea relaţiilor între cele două ţări, dar au afirmat că sunt pregătiţi să continue negocierile, a anunţat în noaptea de marţi spre miercuri premierul sârb Ivica Dacic, relatează AFP, citată de Mediafax.

„În pofida acestor negocieri de durată, nu am ajuns la un acord în această seară. Avem în continuare timp să găsim o soluţie", a declarat Dacic la finalul reuniunii de la Bruxelles.

A fost cea de-a opta reuniune dintre premierul sârb şi omologul său kosovar Hashim Thaci, începând din octombrie 2012, toate întâlnirile fiind desfăşurându-se sub egida Uniunii Europene (UE).

Thaci a declarat, de asemenea, că este pregătit pentru o continuare a negocierilor.

Şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, care a condus tura de negocieri, a anunţat totuşi că nicio altă reuniune nu este prevăzută la Bruxelles. „Este ultima dată când ne-am reunit în mod oficial", a precizat ea, prin intermediul unui comunicat.

„Un anumit număr de propuneri au fost puse pe masă. Prăpastia între cele două părţi este foarte îngustă, dar profundă. Îmi vor anunţa poziţiile lor în zilele următoare", a adăugat Ashton, care îşi păstrează speranţa că cele două părţi vor putea găsi o soluţie.

Europenii speră că un asemenea acord va contribui la o diminuare a tensiunilor în nordul Kosovo, cu o populaţie majoritar sârbă, care nu aceptă un control din partea Priştinei, după cinci ani de când fosta provincie sârbă şi-a proclamat independenţa.

Divergenţele vizează gradul de autonomie de care vor putea să beneficieze municipalităţile din această regiune, în schimbul afirmării autorităţii oficiale a Priştinei.

Belgradul reclamă crearea unei „asocieri" a acestor municipalităţi, care să dispună de „puteri executive" în domeniul securităţii, poliţiei şi justiţiei.

Kosovo refuză însă să meargă atât de departe. Thaci a reafirmat marţi că această „asociere" nu va avea „în niciun caz puteri legislative".

×
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close