Antena 3 CNN Externe Nicolas Sarkozy critică Londra şi ?excesele? sale în privinţa capitalismului financiar

Nicolas Sarkozy critică Londra şi ?excesele? sale în privinţa capitalismului financiar

Nicolas Sarkozy critică Londra şi ?excesele? sale în privinţa capitalismului financiar
Sursa foto: nicolas sarkozy
03 Dec 2009   •   08:02

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a salutat numirea noului şef al finanţelor UE ca o şansă de a reprima excesele centrului financiar din Londra- City, în cadrul unei critici directe la felul cum a abordat Marea Britanie criza economică.
Sarkozy a subliniat că numirea lui Michel Barnier este o victorie a modelul economic european. Acesta a acuzat modelul anglosaxon promovat de Marea Britanie şi SUA pentru criza economică globală şi a lăudat modelul european, care ?nu a avut nimic de-a face cu excesele capitalismului financiar?.
Cu toate acestea, cancelarul britanic Alistair Darling l-a avertizat direct pe Barnier să nu se amestece în regulamentele ce guvernează ?City of London?, subliniind că orice amestec străin al UE ar alimenta ?confuzia?.
În cadrul discursului său, Sarkozy nu şi-a ascuns satisfacţia pentru şansa de a controla serviciile financiare şi băncile britanice prin intermediul fostului său ministru al Agriculturii.
?Ştiţi ce înseamnă pentru mine să văd, pentru prima dată în 50 de an, un comisar european francez responsabil pentru piaţa internă, inclusiv serviciile financiare, inclusiv City??, întreba Sarkozy. ?Vreau ca lumea să cunoască victoria modelului european, care nu are nimic de-a face cu excesele capitalismului financiar?
Rolul lui Barnier îi dă putere asupra reformei regulamentelor financiare, Franţa promovând o poziţie mai dură asupra unor chestiuni precum bonusurile şi limitarea fondurilor speculative. Anterior, el a subliniat că ştie importanţa City of London pentru creşterea din Marea Britanie şi Europa.
Pe de altă parte, Darling sublinia că este în interesul Europeni ca centrele financiare britanice, City of London şi Edinburgh, să se dezvolte. El arăta că Londra rămâne singurul rival european al New York-ului ca centru finanicar global.
Antena3.ro

×
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close