Antena 3 CNN Externe Norica Nicolai: "Vor fi schimbări de guverne în multe state europene și Ucraina nu se va simți prea bine. După Slovacia și Ungaria, urmează Polonia!"

Norica Nicolai: "Vor fi schimbări de guverne în multe state europene și Ucraina nu se va simți prea bine. După Slovacia și Ungaria, urmează Polonia!"

Alegerile din Slovacia, care au scos câștigător partidul SMER al filo-rusului Robert Fico, au fost comentate la Antena 3 CNN de fostul europarlamentar Norica Nicolai.

de Redacția Antena 3 CNN    |    02 Oct 2023   •   13:23

Nicolai estimează că exemplul Slovaciei nu va rămâne singular, iar ajutorul militar și financiar al statelor europene pentru Ucraina se va diminua în perioada următoare.

"Dacă ne amintim, în campania electorală, Fico, care a mai fost de două ori prim-ministru al Slovaciei, afirma că niciun glonț nu va mai părăsi Slovacia spre Ucraina.

Cu siguranță, el va conduce guvernul din care vor face parte încă două sau trei partide, dar și acestea nu sunt, neapărat, pro-europene. 

Două din ele sunt chiar declarat pro-ruse. După părerea mea, ajutorul militar din partea Slovaciei pentru Ucraina va înceta. 

Citește și: Zelenski, după ce Congresul SUA a tăiat ajutorul militar pentru Ucraina: "Victoria noastră va veni!"

(Slovacia) se va alătura Ungariei și, probabil, Poloniei după următoarele alegeri, ceea ce va crea o breșă în susținerea comună europeană a Ucrainei și, în plus, probabil va influența suportul celorlalte state membre.

Însă două lucruri sunt foarte importante: 1) prezența la vot, de 68,5% (2,7 milioane de alegători, n.r.), o prezență pe care Slovacia n-a mai avut-o în ultimii 20 de ani și 2) faptul că s-a conturat o majoritate tăcută în populație, care nu este de acord cu sprijinire a Ucrainei și care este, mai degrabă, pro-rusă.

Norica Nicolai: "Războiul poate lua o turnură defavorabilă Ucrainei"

Eu nu exclud ca exemplul Slovaciei să fie adoptat la următoarele alegeri și de alte state care vor organiza scrutine. 

Nu este deloc plăcută pentru Ucraina slăbirea ajutorului european, mai ales că și Statele Unite sunt problematice, după votul de ieri cu privire la buget din Congresul american, când ajutorul american pentru Ucraina a fost amânat, pentru încă 45 de zile, probabil, dacă vor reuși să treacă bugetul cu sprijin.

Dar eu mă îndoiesc, pentru că republicanii au pus aproape un veto pe acest sprijin. Deci, războiul poate lua în momentul de față o altă turnură, defavorabilă Ucrainei, mai ales că marea majoritate a celor care au sprijinit Ucraina așteptau o contraofensivă puternică, ori ea nu a venit.

Cred că va fi o schimbare de guverne în foarte multe state europene și, pe cale de consecință, nici Ucraina nu se va simți bine din punct de vedere al sprijinul extern, de care are foarte multă nevoie", a spus Norica Nicolai la Antena 3 CNN.

×
Parteneri
100 de blocuri din Bucureşti, fără apă caldă până pe 1 mai!
x close