Antena 3 CNN International News Zelenski, după ce Congresul SUA a tăiat ajutorul militar pentru Ucraina: "Victoria noastră va veni!"

Zelenski, după ce Congresul SUA a tăiat ajutorul militar pentru Ucraina: "Victoria noastră va veni!"

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis victoria împotriva Rusiei, după ce un acord de ultim moment între republicanii și democrații din Congresul SUA a exclus un ajutor de șase miliarde de dolari pentru Kiev.

Zelenski, după ce Congresul SUA a tăiat ajutorul militar pentru Ucraina: "Victoria noastră va veni!"
Sursa foto: hepta / DPA Images
de Adrian Iclozan    |    02 Oct 2023   •   08:46

Acordul, votat sâmbătă în Camera Reprezentanților, permite funcționarea, timp de încă 45 de zile, a guvernului Statelor Unite.

Legea a fost adoptată la scurt timp și de Senatul SUA.

În acest context, Zelenski a declarat că "victoria va veni" și a insistat asupra nevoii ca ucrainenii să-și păstreze unitatea și optimismul.

"Unitatea noastră trebuie să ne permită să mergem până la capăt pentru a-l alunga pe ocupant din țara noastră, și așa va fi. Ucraina nu va mai plăti niciodată cu viitorul copiilor săi, cu suveranitatea și cu voința sa pentru promisiuni iluzorii de pace", a spus președintele ucrainean în timpul unei ceremonii organizate duminică la Kiev pentru a marca Ziua Apărătorilor.

Citește și: Volodimir Zelenski şi Aleksei Navalnîi, doi dintre cei mai mari inamici ai lui Vladimir Putin, în cursa pentru Premiul Nobel pentru Pace

Tot duminică, președintele american Joe Biden a declarat că Ucraina poate conta pe sprijinul SUA.

"Nu putem, sub nicio formă, să permitem ca sprijinul SUA pentru Ucraina să fie întrerupt. Sper că prietenii mei de pe partea cealaltă (republicanii, n.r.) își vor ține cuvântul, după ce au spus că vor susține Ucraina într-un vot separat", a afirmat Biden.

Statele Unite au alocat deja aproximativ 46 de miliarde de dolari sub formă de ajutor militar pentru Kiev, de la începutul invaziei ruse.

Președintele Biden a solicitat încă 24 de miliarde de dolari.

Zelenski invită companiile străine de armament în Ucraina

Iar în ultimele luni, SUA au trimis echipamente de ultimă generație la Kiev, inclusiv rachete cu rază lungă de acțiune și tancuri Abrams.

Această evoluție vine în timp ce forțele Kievului continuă o contraofensivă lentă, cu câștiguri modeste, în sudul țării.

Pe de altă parte, conștientă că sprijinul occidental direct s-ar putea diminua în viitorul apropiat, Ucraina s-a declarat pregătită să ofere condiții speciale companiilor străine care doresc să dezvolte producția de armament în comun cu Kievul.

Anunțul a fost făcut de Volodimir Zelenski, sâmbătă, la o întâlnire cu reprezentanți ai companiilor din domeniul Apărării din SUA și Marea Britanie.

"Va fi un parteneriat reciproc avantajos. Cred că acesta este un moment și un loc bun pentru a crea un mare hub militar", a estimat Zelenski.

×
Parteneri
Urgie la Vâlcăneşti, în Prahova. Oamenii, blocaţi în case!
x close