Antena 3 CNN Externe Noul preşedinte al Chinei, Xi Jinping, desemnat de Parlament pentru următorul deceniu

Noul preşedinte al Chinei, Xi Jinping, desemnat de Parlament pentru următorul deceniu

Noul preşedinte al Chinei, Xi Jinping, desemnat de Parlament pentru următorul deceniu
Sursa foto: Foto: Agerpres/Xinhua
de M.Z.    |    14 Mar 2013   •   07:58

Parlamentul chinez l-a ales joi pe Xi Jinping preşedinte al Republicii, aceasta fiind o formalitate pentru un nou lider al Partidului Comunist Chinez (PCC) ce încheie tranziţia începută în noiembrie la conducerea celei de a doua puteri mondiale, informează AFP.

"Anunţ acum că tovarăşul Xi Jinping este ales preşedinte al Republicii Populare China", a declarat Liu Yunshan, un oficial de rang înalt din cadrul PCC.

Xi Jinping, în vârstă de 59 de ani, îi succedă lui Hu Jinato şi va fi secondat de Li Keqiang ca premier, a cărui desemnare de către Adunarea Naţională Populară (ANP, Parlament) este prevăzută vineri. Li Keqiang îl înlocuieşte în funcţie pe Wen Jiabao.

Ales la conducerea PCC în cadrul Congresului al XVIII-lea, în noiembrie, calea lui Xi Jinping către preşedinţia Republicii a fost deschisă în mod automat, toate organele de stat fiind supuse partidului comunist unic.

Obţinând şefia statului, Xi Jinping va reprezenta de acum China la nivel internaţional. De asemenea, el deţine de-acum toate frâiele puterii în China, pentru următorii zece ani.

Spre deosebire de predecesorul său, imediat ce a fost ales secretar general al PCC, el a preluat preşedinţia puternicei Comisii Militare Centrale, organul prin care Partidului Comunist conduce Armata Populară pentru Eliberare (APL).

Prima vizită oficială în străinătate a lui Xi Jinping în calitate de preşedinte al Republicii este prevăzută, până la sfârşitul lunii, la Moscova, urmată de un turneu în Africa.

Cine este Xi Jinping

Citeşte şi Cum a ajuns soţia viitorului preşedinte al Chinei mai populară decât el
×
Subiecte în articol: Xi Jinping
Parteneri
A murit Paco Rabanne
x close