Antena 3 CNN Externe O treime din ucraineni consideră că foametea din anii '30 a fost un genocid

O treime din ucraineni consideră că foametea din anii '30 a fost un genocid

O treime din ucraineni consideră că foametea din anii '30 a fost un genocid
Sursa foto: Foamete Ucraina
29 Noi 2009   •   12:30

Ucrainenii au comemorat sâmbătă victimele foametei din anii '30, în care au pierit între şapte şi zece milioane de oameni. La Kiev, preşedintele Iuşcenko a asistat la o ceremonie memorială, iar la Lvov au fost reînhumate sute de persoane ucise într-o altă perioadă de foamete, îndată după al doilea război mondial.

Ucraina acuză regimul sovietic, condus pe atunci de Stalin, că nu a prevenit foametea, deşi dispunea de rezerve de alimente. Unii istorici, susţinuţi şi de Iuşcenko, afirmă chiar că înfometarea ucrainenilor a fost pusă la cale cu bună ştiinţă de sovietici şi constituie, de fapt, un genocid.

Aceeaşi părere este împărtăşită de aproape o treime din ucraineni. Rezultatele unui sondaj realizat de Institutul Gorshenin arată că 66,3% din ucraineni consideră că, în perioada 1932 ? 1933, Ucraina a fost doar o regiune a URSS-ului afectată de foamete, în timp ce 32,2% sunt de părere că foametea a fost un genocid împotriva poporului ucrainean, iar 1,5% spun că nu a existat deloc o perioadă de foamete.

Antena3.ro

×
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close