Antena 3 CNN Externe Oficial de la Beijing: "SUA se află la originea războiului din Ucraina"

Oficial de la Beijing: "SUA se află la originea războiului din Ucraina"

Administrația de la Beijing a respins acuzațiile Washingtonului privind furnizarea de sprijin Rusiei pentru invazia militară în Ucraina.

Oficial de la Beijing: "SUA se află la originea războiului din Ucraina"
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    30 Ian 2023   •   18:36

China susține, totodată, că Statele Unite sunt responsabile de izbucnirea conflictului militar și de întreținerea acestuia.

Reacția vine la câteva zile după ce Casa Albă a arătat că unele companii chineze sunt suspectate că furnizează Rusiei asistență neletală în războiul din Ucraina.

"Statele Unite vor continua să comunice Chinei implicațiile sprijinului material acordat Rusiei", a spus la momentul respectiv Karine Kean-Pierre, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe.

Replica statului comunist a venit luni.

Citește și: Scenariul unei invazii lansate de China în Taiwan, comentat de Joe Biden după discuția cu Xi Jinping

"China nu va turna niciodată gaz pe foc și nu va exploata criza", a spus, luni, Mao Ning, purtătoarea de cuvânt a Ministerului chinez de Externe.

Oficial chinez: "SUA, la originea războiului din Ucraina"

"Statele Unite sunt la originea izbucnirii crizei din Ucraina și sunt principalul factor care o alimentează", a continuat ea.

"Respingem acest șantaj fără fundament și nu vom asista pasivi în timp ce Statele Unite aduc atingere drepturilor și intereselor legitime ale companiilor chineze", a atras atenția oficialul chinez.

Relațiile dintre Statele Unite și China sunt tensionate de mulți ani din cauza disputelor politice și comerciale.

În același timp, președinții Joe Biden și Xi Jinping, care s-au întâlnit și au dialogat timp de mai multe ore la summit-ul G20 din noiembrie anul trecut, au stabilit să coopereze în domenii în care există interese comune.

China nu a condamnat invazia rusă

China a evitat să condamne direct invazia militară rusă în Ucraina și nu a aplicat sancțiunile impuse de Occident.

În schimb, Beijingul a pledat pentru negocieri, a evidențiat necesitatea respectării suveranității țărilor, în conformitate cu reglementările internaționale și a cerut Alianței Nord-Atlantice să țină cont de preocupările de securitate semnalate de Rusia înaintea războiul din Ucraina.

Statele Unite, Uniunea Europeană şi Grupul G7 al celor mai dezvoltate țări au aplicat sancțiuni masive împotriva Rusiei din cauza invaziei militare în Ucraina şi furnizează sprijin militar, financiar şi umanitar Administrației de la Kiev.

Sursa: Mediafax
 

×
Subiecte în articol: SUA Ucraina China Karine Kean-Pierre Mao Ning
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close