Antena 3 CNN International News Scenariul unei invazii lansate de China în Taiwan, comentat de Joe Biden după discuția cu Xi Jinping

Scenariul unei invazii lansate de China în Taiwan, comentat de Joe Biden după discuția cu Xi Jinping

Președintele american Joe Biden a comentat posibilitatea unei invazii a armatei chineze în Taiwan, după discuții întinse pe mai bine de trei ore cu omologul chinez Xi Jinping.

Scenariul unei invazii lansate de China în Taiwan, comentat de Joe Biden după discuția cu Xi Jinping
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    14 Noi 2022   •   16:50

Biden a spus că nu vede "nicio încercare iminentă" a Beijingului de a invada teritoriul insular autoguvernat, sprijinit politic și militar de SUA.

"Am arătat clar că dorim ca problemele (de peste strâmtoarea Taiwan) să fie rezolvate pașnic, astfel încât să nu se ajungă niciodată la asta (la o invazie chineză, n.r.). Sunt convins că el (președintele Xi, n.r.) a înțeles exact ce am spus", a declarat președintele american.

El a mai indicat că politica americană față de Taiwan nu s-a schimbat, în contextul în care a afirmat de mai multe ori înaintea întâlnirii de luni că SUA vor apăra autoguvernarea insulară, în cazul în care China atacă acest teritoriu.

După dialogul de luni, din marja summitului G20, secretarul de Stat american, Antony Blinken, se va deplasa în curând în China, pentru aprofundarea temelor abordate de președinții Joe Biden și Xi Jinping.

Amiral american: "Invazia chineză în Taiwan, cel mai devreme la finele acestui an"

În luna august, China a efectuat cele mai ample exerciții militare desfășurate vreodată în jurul Taiwanului, ca răspuns la vizita în insulă a șefei Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi.

Concret, Beijingul a trimis nave și avioane de război dincolo de linia mediană a strâmtorii Taiwan, care a fost mult timp o zonă-tampon între părți.

Armata chineză a lansat atunci cel puțin patru rachete peste Taiwan, iar unele dintre acestea au ajuns în zona economică exclusivă a Japoniei, aliat al SUA.

Mulți analiști militari au văzut manevrele chineze ca o repetiție a unei blocade în vederea unui atac.

Luna trecută, amiralul american Michael Gilday a avertizat că Beijingul ar putea lua pe toată lumea prin surprindere lansând anul acesta o invazie în Taiwan.

"Nu este vorba doar despre ceea ce spune Xi Jinping, ci și de felul în care se comportă chinezii. Ceea ce am văzut în ultimii 20 de ani este că au respectat fiecare angajament mai devreme decât au spus că-l vor îndeplini", a indicat el.

Foto: elicopter Apache al armatei taiwaneze în timpul unui exercițiu militar în districtul Pingtung, pe fondul amenințării militare a Chinei, septembrie 2022

×
Subiecte în articol: Joe Biden Xi Jinping Taiwan invazie China
Parteneri
Schimbare radicală în funcţionarea Poştei Române
x close