Antena 3 CNN International News Joe Biden și Xi Jinping, poziție comună împotriva utilizării armelor nucleare în Ucraina, transmite Casa Albă

Joe Biden și Xi Jinping, poziție comună împotriva utilizării armelor nucleare în Ucraina, transmite Casa Albă

Casa Albă a comunicat, luni, primele informații de la întâlnirea față în față a președinților american și chinez, Joe Biden și Xi Jinping.

Joe Biden și Xi Jinping, poziție comună împotriva utilizării armelor nucleare în Ucraina, transmite Casa Albă
Sursa foto: Captura video / Twitter
de Adrian Iclozan    |    14 Noi 2022   •   15:55

Întâlnirea s-a desfășurat în marja summitului G20 din Bali, Indonezia.

Discuțiile au durat mai bine de trei ore, consemnează CNN.

Liderul chinez Xi Jinping și președintele american Joe Biden au făcut un schimb de opinii cu privire la provocările regionale și globale esențiale, inclusiv invazia Ucrainei de către Rusia, a indicat președinția americană.

"Președintele Biden a ridicat chestiunea războiului brutal al Rusiei împotriva Ucrainei și a amenințărilor iresponsabile ale Rusiei cu utilizarea armelor nucleare.

Președintele Biden și președintele Xi și-au reiterat poziția comună că un război nuclear nu ar trebui să aibă loc niciodată și că un astfel de război nu poate fi câștigat și și-au subliniat, de asemenea opoziția față de utilizarea sau amenințarea cu utilizarea armelor nucleare în Ucraina", a transmis Casa Albă, conform CNN.

Sursa citată mai precizează că Biden și-a exprimat, de asemenea, îngrijorările cu privire la comportamentul provocator al Coreei de Nord și a estimat că toți membrii comunității internaționale au interesul de a încuraja Phenianul să acționeze în mod responsabil.

Biden a insistat, totodată, asupra angajamentului ferm al Statelor Unite de a-și apăra aliații din zona indo-pacifică, a mai precizat președinția americană.

Președintele american spune că nu dorește  "modificarea unilaterală" a statutului Taiwanului

Președintele SUA a mai evocat la întâlnirea cu Xi Jinping situația drepturilor omului în China şi a reafirmat că nu dorește modificarea statutului Taiwanului, dar a cerut reducerea presiunilor militare exercitate de Beijing.

"În privința Taiwanului, (Biden) a explicat detaliat că politica 'o singură China' nu s-a schimbat, că Statele Unite se opun modificării unilaterale a statutului de către oricare dintre părți și că lumea este interesată de menținerea păcii și stabilității în Strâmtoarea Taiwan. Însă Biden a formulat obiecții față de acțiunile coercitive și din ce în ce mai agresive ale Chinei asupra Taiwanului, care subminează pacea şi stabilitatea în Strâmtoarea Taiwan și în regiunea extinsă, periclitând prosperitatea globală", se arată într-un comunicat postat pe site-ul propriu.

Președintele SUA a exprimat, de asemenea, "preocupări" în legătură cu "practici nespecifice economiei de piață" atribuite Chinei și a cerut rezolvarea rapidă a cazurilor cetățenilor americani deținuți în China, se arată în documentul menționat.

×
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close