Antena 3 CNN Externe Oficialii se laudă că "slăbesc sistematic" cartelurile de droguri din Mexic după capturarea unuia dintre capii traficanţilor

Oficialii se laudă că "slăbesc sistematic" cartelurile de droguri din Mexic după capturarea unuia dintre capii traficanţilor

Oficialii se laudă că "slăbesc sistematic" cartelurile de droguri din Mexic după capturarea unuia dintre capii traficanţilor
Sursa foto: Foto: fark.com
16 Oct 2012   •   09:28

Autorităţile din Mexic înregistrează progrese în lupta împotriva cartelurilor implicate în trafic de droguri, acestea devenind din ce în ce mai slăbite, pe măsură ce capii reţelelor sunt ucişi sau închişi, a declarat ministrul mexican de Interne, Alejandro Poire, informează Reuters.

Începând cu 2009, aproximativ două treimi dintre cei identificaţi ca fiind "cei 37 cei mai vânaţi criminali din Mexic" au fost fie ucişi fie aduşi în faţa justiţiei, a mai adăugat Poire.

"Asta arată că nivelul superior al acestor organizaţii criminale nu mai este capabil să săvârşească ceea ce în urmă cu doar trei ani era capabil", a declarat acesta la o conferinţă a Naţiunilor Unite pe tema criminalităţii dincolo de graniţe.

La începutul acestei luni, oficiali ai Marinei au anunţat că Heriberto Lazcano, liderul cartelului Los Zetas, ar fi fost ucis într-un schimb de focuri în nordul Mexicului.

Lazcano este fondatorul cunoscutului cartel Los Zetas, care a fost implicat de-a lungul timpului în mai multe crime şi răpiri.

Moartea sa reprezintă o mare victorie în lupta împotriva cartelurilor de droguri, susţin mai mulţi analişti citaţi de BBC

Cartelul Los Zetas a fost creat la sfârşitul anilor '90 de către militari de elită şi dezertori din armata mexicană, oferindu-şi iniţial serviciile cartelului din Golf, una dintre cele mai importante organizaţii de trafic de droguri din Mexic.

În ultima perioadă, se pare că au existat mai multe conflicte interne în interiorul Los Zetas, una dintre facţiuni fiind condusă de Lazcano, iar cealaltă de Miguel Angel Trevino Morales.

Despre Tervino Morales se spune că este chiar mai brutal decât Lazcano, acesta din urmă fiind suspect de implicarea în sute de crime, printre care şi cea a jurnalistului Francisco Ortiz Franco, în 2004.

Luni, Marina mexicană a anunţat că l-a arestat pe Salvador Alfonso Martinez Escobedo, un lider regional al cartelului şi despre care se crede că lucra pentru Tervino Morales.

Potrivit ministrului mexicand e Interne, rata omuciderilor din Mexic a scăzut cu 7 la sută în primele şase luni ale anului, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2011.

Întrebat dacă Mexicul a câştigat lupta împotriva cartelurilor, Poire a răspuns: "Aş spune că facem progrese. Aş spune că slăbim sistematic organizaţiile criminale".


×
Subiecte în articol: Mexic
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close