Antena 3 CNN Externe Marina mexicană a anunţat că liderul cartelului Los Zetas ar fi fost ucis

Marina mexicană a anunţat că liderul cartelului Los Zetas ar fi fost ucis

Marina mexicană a anunţat că liderul cartelului Los Zetas ar fi fost ucis
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
de M.T.    |    09 Oct 2012   •   11:46

Heriberto Lazcano, liderul cartelului Los Zetas, ar fi fost ucis într-un schimb de focuri în nordul Mexicului, a anunţat un oficial al Marinei din această ţară.

Comunicatul oficial al Marinei mexicane susţine că se aşteaptă încă rezultatele definitive ale raportului întocmit de medicii legişti, însă din ceea ce se ştie la acest moment, cadavrul este al lui Lazcano, poreclit "El Lazca".

Lazcano este fondatorul cunoscutului cartel Los Zetas, care a fost implicat de-a lungul timpului în mai multe crime şi răpiri.

Moartea sa ar reprezenta o mare victorie în lupta împotriva cartelurilor de droguri, susţin mai mulţi analişti citaţi de BBC.

Conform Mediafax, Lazcano este unul dintre cei mai căutaţi traficanţi de droguri din Mexic. Guvernul mexican a oferit o recompensă în valoare de 2,6 milioane de dolari în schimbul capturării sale, iar Washingtonul a adăugat alte 5 milioane de dolari la această sumă.

Marina mexicană a precizat că „în cursul unei agresiuni în care au fost utilizate grenade şi arme de foc împotriva unor membri din cadrul Marinei, au fost ucişi doi presupuşi infractori".

Incidentul s-a petrecut duminică, în satul Progreso, o localitate de aproximativ 3.500 de locuitori situată în statul Coahuila.

În ultima perioadă, se pare că au existat mai multe conflicte interne în interiorul Los Zetas, una dintre facţiuni fiind condusă de Lazcano, iar cealaltă de Miguel Angel Trevino Morales.

Despre Tervino Morales se spune că este chiar mai brutal decât Lazcano, acesta din urmă fiind suspect de implicarea în sute de crime, printre care şi cea a jurnalistului Francisco Ortiz Franco, în 2004.

Luni, Marina mexicană a anunţat că l-a arestat pe Salvador Alfonso Martinez Escobedo, un lider regional al cartelului şi despre care se crede că lucra pentru Tervino Morales.

Escobedo este acuzat că se află în spatele a 72 de crime comise în 2010, în nordul statului Tamaulipas.

Cartelul Los Zetas a fost creat la sfârşitul anilor '90 de către militari de elită şi dezertori din armata mexicană, oferindu-şi iniţial serviciile cartelului din Golf, una dintre cele mai importante organizaţii de trafic de droguri din Mexic.

În urmă cu doi ani, Los Zetas s-a despărţit de cartelul din Golf, provocând un conflict sângeros între traficanţii de droguri din estul şi nordul Mexicului.


×
Subiecte în articol: Mexic schimb de focuri
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close