Antena 3 CNN Externe Oligarhii ruşi sunt loviţi din plin de sancţiuni. Ce averi au pierdut

Oligarhii ruşi sunt loviţi din plin de sancţiuni. Ce averi au pierdut

"Doamna de Fier" a Rusiei primeşte o lovitură dureroasă: italienii au început să îi confişte proprietăţile din această ţară. Vorbim despre una dintre cele mai de încredere persoane din anturajul lui Vladimir Putin și, de-a lungul vremii, s-a speculat că între ei a fost mai mult decât o relație profesională. Nu e, totuşi, singura vizată de sancţiuni. Un alt iaht care aparţine unui miliardar rus a fost confiscat în Spania.

Oligarhii ruşi sunt loviţi din plin de sancţiuni. Ce averi au pierdut
Sursa foto: Antena 3
de Ana Iorga    |    16 Mar 2022   •   18:02

Iahtul de 128 de milioane de euro al lui Serghei Chemezov a fost sechestrat în portul din Barcelona.

Pentru că autorităţile spaniole îl consideră pe miliardar un apropiat al regimului de la Kremlin.

Chemezov a fost agent KGB şi, din 2007, este directorul general al Rostec Corporation. El s-a împrietenit cu Vladimir Putin in anii 80, în Germania de Est. Chemezov s-a îmbogățit când Putin a devenit președinte al Rusiei. La începutul lunii, Statele Unite l-au inclus pe lista sancţiunilor, alături de soţie, fii şi nepoată.

Dezvăluirile din scandalul Pandora au arătat că întreaga familie avea o avere imensă ascunsă în conturi offshore. Iahtul pe care autorităţile spaniole l-au confiscat, numit Valerie, este unul dintre cele mai impresionante de pe piață, e realizat Reymond Langton Design.

Ambarcaţiunea are 7 cabine desfăşurate pe șase punți, un spa complet echipat cu hamam, heliport și o terasă cu piscină de 6 metri. Un lift deservește toate punțile, iar cei 27 de membri ai echipajului au, la rândul lor, un ascensor separat.

Vorbim şi despre o vilă de 7 milioane de euro, confiscată de autorităţile italiene. Proprietara este cea supranumită Ţarina din Pesaro. Este vorba despre Valentina Matvienko, președinta Consiliului Federației Ruse, cea care a semnat invadarea Ucrainei de ctre Rusia. Proprietatea este cunoscută ca "Vila Rudas", pentru ca a aparținut lui Tibor Rudas, unul dintre managerii lui Luciano Pavarotti.

Presa italiană susţine că sistemul italian a răsfățat-o și a protejat-o ani de zile. Dupa achiziție, au fost multe controverse pentru ca noul proprietar a incercat sa construiasca un drum care ducea la mare. Pentru a-l construi a fost planificată și începută defrișarea unei porțiuni de deal. A fost construit și un heliport pentru elicoptere, iar proiectele au inclus și construcția unui buncăr.

Italia a anunţat sâmbătă că a îngheţat bunurile unor oligarhi ruşi în valoare de aproximativ 140 de milioane de euro. Printre ele, două iahturi sechestrate cu o zi înainte: Lady M, în valoare de 95 de milioane de euro, proprietatea magnatului din industria oţelului Alexei Mordaşov. Şi Lena, în valoare de 50 de milioane de euro, deţinută de Ghennadi Timcenko.

Un alt mega-iaht, L'Amore Vero, cu o valoare de 120 de milioane de euro, a fost confiscat joia trecută în Franţa.

×
Subiecte în articol: oligarhi rusi averi iahturi miliardari Rusia
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close