Antena 3 CNN Externe Iadul de flăcări din Grecia: a fost salvat situl Olimpia Antică. Pe insula Evia, oamenii au fost evacuați cu bărcile

Iadul de flăcări din Grecia: a fost salvat situl Olimpia Antică. Pe insula Evia, oamenii au fost evacuați cu bărcile

După o noapte de luptă titanică, pompierii au reușit să salveze Olimpia Antică, locul de naștere al Jocurilor Olimpice, relatează presa greacă.

Iadul de flăcări din Grecia: a fost salvat situl Olimpia Antică. Pe insula Evia, oamenii au fost evacuați cu bărcile
de Adrian Iclozan    |    05 Aug 2021   •   15:57

Situat în regiunea Elis, în peninsula Peloponez, situl a fost în pericol de a fi distrus de flăcările care se apropiaseră la 500 de metri distanță.

"S-a făcut tot posibilul pentru a proteja situl arheologic și muzeul", declara miercuri noaptea ministrul grec al culturii, Lina Mendoni.

În cele din urmă, focul a fost adus sub control. Au fost salvate situl arheologic, muzeul și facilitățile Academiei Olimpice Internaționale.

Autoritățile au mobilizat în zonă două avioane și trei elicoptere care au aruncat apă peste focarele violente. La sol au acționat peste 170 de pompieri cu 52 de vehicule.

Presa internațională notează că, pe parcursul a 24 de ore, Grecia a înfruntat 118 incendii, în condițiile în care țara este pârjolită de o caniculă cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius.

Insula Evia: oameni evacuați de pe plajă, cu bărcile

Una dintre cele mai dramatice și mai spectaculoase evoluții a fost consemnată pe insula Evia, situată la aproximativ 200 de kilometri de capitala Atena.

Un incendiu izbucnit marți în pădurea de pini de la poalele muntelui Parnitha a trimis valuri de fum gros, negru și acid spre Atena iar în urma fronturilor de foc au rămas ruine de case arse, notează The Guardian.

Cel puțin 150 de locuințe au fost distruse în mai multe localități de pe insulă.

O atenție specială a suscitat mănăstirea Sf. David, unde trei călugări au refuzat, miercuri, să fugă din fața flăcărilor ce au atins până la 40 de metri înălțime.

Poliția a spus că îi va evacua cu forța pe călugări, dacă viețile acestora vor fi în pericol.

Între timp, 85 de oameni strânși pe plajele din Evia au fost evacuați cu cinci bărci.

Autoritățile spun că aproximativ 100 de pompieri susținuți de elicoptere și avioane echipate pentru stingerea incendiilor au fost implicați în operațiunile de salvare din Evia.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

O suburbie a Atenei, în flăcări

La Varybobi, suburbie situată la 30 de kilometri nord-vest de Atena, focul a distrus o duzină de case și a avariat magazine, baruri și facilități de cazare.

Flăcările au fost aduse în cele din urmă sub control, potrivit ministrului adjunct pentru protecția civilă, Nikos Hardalias.

Foto galerie: Intervenții ale pompierilor în Samos și la Varybobi și dezastrul lăsat în urmă de flăcări la Varybobi și Tatoi, Grecia, 4 iulie 2021

×
Subiecte în articol: Evia Olimpia Antică incendii Grecia
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close