Antena 3 CNN Externe Organizaţia Mondială a Sănătăţii nu susţine certificatul de vaccinare dorit de şefa UE pentru călătorii internaţionali

Organizaţia Mondială a Sănătăţii nu susţine certificatul de vaccinare dorit de şefa UE pentru călătorii internaţionali

Comitetul de Urgenţă al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a anunţat, vineri, că sfătuieşte statele să nu solicite călătorilor internaţionali să prezinte la intrarea în ţară un document care să facă dovada vaccinării titularului.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii nu susţine certificatul de vaccinare dorit de şefa UE pentru călătorii internaţionali
Sursa foto: Hepta
de Adrian Iclozan    |    15 Ian 2021   •   23:45

"Având în vedere că impactul vaccinurilor în reducerea transmisiei coronavirusului este încă necunoscut iar disponibilitatea actuală a vaccinurilor este prea limitată, Comitetul de Urgenţă al OMS recomandă ţărilor să nu solicite călătorilor care intră în ţară să facă dovada vaccinării.

Comitetul a sfătuit statele să implementeze măsuri coordonate, bazate pe probe, pentru în vederea călătoriilor sigure şi să împărtăşească OMS experienţele şi bunele practici dobândite în acest proces", se spune într-o declaraţie difuzată vineri, pe site-ul său, de instituţia citată.

Poziţia OMS este aparent în contradicţie cu entuziasmul cu care şefa Comisiei Europene a salutat o iniţiativă a Greciei de impunere a unui certificat de vaccinare pe plan european.

Şefa Comisiei Europene susţine Grecia, care vrea un certificat de vaccinare european

Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, susţine iniţiativa Greciei, care vrea introducerea certificatului de vaccinare recunoscut în toate statele europene.

"Este o obligaţie medicală să deţii un certificat care dovedeşte că te-ai vaccinat. Prin urmare, salut iniţiativa premierului grec, în ceea ce priveşte un certificat de vaccinare cu recunoaştere mutuală în statele europene", a spus von der Leyen într-o discuţie cu presa înaintea unei vizite la Lisabona, conform Euractiv.

Preşedintele Comisiei Europene a reacţionat astfel la o scrisoare a premierului grec  Kyriakos Mitsotakis, în care acesta a cerut relaxarea regulilor de călătorie pentru persoanele vaccinate.

Grecia are un obiectiv particular în susţinerea acestui demers: vrea să îşi revitalizeze turismul, care contribuie cu până la un sfert la Produsul Intern Brut al acestei ţări.

Ursula von der Leyen arată că dacă viitorul certificat de vaccinare european va da titularului acces sau prioritate la obţinerea anumitor bunuri sau servicii, acest lucru va trebui discutat şi reglementat din punct de vedere politic şi legal la nivel UE.

Liderii celor 27 de state din Uniune vor avea săptămâna viitoare o video conferinţă pe tema coordonării eforturilor împotriva pandemiei şi urmează să discute şi despre certificatul de vaccinare european.

 

 

×
Subiecte în articol: Organizatia Mondiala a Sanatatii
Parteneri
Infractorii români care au speriat America
x close