Antena 3 CNN Externe Şefa Comisiei Europene susţine Grecia, care vrea un certificat de vaccinare european: "Este obligatoriu să poţi dovedi că te-ai vaccinat!"

Şefa Comisiei Europene susţine Grecia, care vrea un certificat de vaccinare european: "Este obligatoriu să poţi dovedi că te-ai vaccinat!"

Schimbare de atitudine la Bruxelles: şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, susţine iniţiativa Greciei, care vrea introducerea certificatului de vaccinare recunoscut în toate statele europene.

Şefa Comisiei Europene susţine Grecia, care vrea un certificat de vaccinare european: "Este obligatoriu să poţi dovedi că te-ai vaccinat!"
de Alina Anghel    |    15 Ian 2021   •   20:00

"Este o obligaţie medicală să deţii un certificat care dovedeşte că te-ai vaccinat. Prin urmare, salut iniţiativa premierului grec, în ceea ce priveşte un certificat de vaccinare cu recunoaştere mutuală în statele europene", a spus von der Leyen într-o discuţie cu presa înaintea unei vizite la Lisabona, conform Euractiv.

Preşedintele Comisiei Europene a reacţionat astfel la o scrisoare a premierului grec  Kyriakos Mitsotakis, în care acesta a cerut relaxarea regulilor de călătorie pentru persoanele vaccinate.

Grecia are un obiectiv particular în susţinerea acestui demers: vrea să îşi revitalizeze turismul, care contribuie cu până la un sfert la Produsul Intern Brut al acestei ţări.

Ursula von der Leyen arată că dacă viitorul certificat de vaccinare european va da titularului acces sau prioritate la obţinerea anumitor bunuri sau servicii, acest lucru va trebui discutat şi reglementat din punct de vedere politic şi legal la nivel UE.

Liderii celor 27 de state din Uniune vor avea săptămâna viitoare o video conferinţă pe tema coordonării eforturilor împotriva pandemiei şi urmează să discute şi despre certificatul de vaccinare european.

Paşaportul de vaccinare dezbină Europa. România, prinsă la mijloc. Franţa, categoric împotrivă

Documentul care atestă că titularului i s-a administrat vaccinul anti-COVID a stârnit controverse în Europa, în contextul în care campania de vaccinare în ţările din Uniune este abia la început. Deja se conturează tabăra statelor care insistă pentru eliberarea acestui document într-un format internaţional standard, precum şi tabăra celor care resping net un astfel de document.

Autorităţile din Grecia susţin paşaportul de vaccinare. Această ţară vrea să-şi relanseze turismul din vară. Pentru ca oamenii să nu mai fie nevoiţi să stea în carantină la intrarea în Grecia, autorităţile elene propun realizarea unui document de atestare a vaccinării anti-COVID, valabil la nivelul întregii Uniuni Europene.

În baza acestuia, ar urma să fie posibilă libera circulaţie a celor care se imunizează. Dovada vaccinării anti-COVID nu va fi, totuşi, obligatorie pentru intrarea în Grecia, a precizat premierul acestei ţări.

După Grecia, Danemarca lucrează deja, la rândul său, la un certificat digital de vaccinare.

Paşaportul de vaccinare: Franţa se opune categoric, Grecia şi Danemarca îl susţin

Demersul vine după ce mai multe companii aeriene au insistat ca accesul în avioane să fie permis, pe viitor, doar pasagerilor care prezintă dovada vaccinării. Altfel spus, certificatul ar urma să înlocuiască actualul test COVID negativ.

Franţa exclude total un asemenea document de călătorie, care ar îngrădi circulaţia persoanelor.

Un certificat de vaccinat va exista şi în România. Confirmarea vine chiar de la preşedintele Klaus Iohannis. Potrivit preşedintelui, acest document va fi folosit doar în scop medical. Iohannis nu este de acord cu un "paşaport de vaccinare", necesar pentru călătorii.

Românii nu văd cu ochi buni "paşaportul de vaccinare"

"Să folosim aceste certificate de vaccinare ca să impartim populatia europei in doua, vaccinati si nevaccinati, nu mi se pare un lucru bun", spune Iohannis.

Nici românii nu văd cu ochi buni un astfel de "paşaport", în condiţiile în care vaccinarea este, totuşi, opţională iar libertatea de mişcare este, încă, un drept în vigoare la nivelul UE.

×
Subiecte în articol: Ursula von der Leyen Klaus Iohannis
Parteneri
Perioada care nu va mai fi luată în calcul la pensii
x close