Antena 3 CNN Externe OMS: Pandemie de gripă porcină. Virusul are o severitate moderată (VIDEO)

OMS: Pandemie de gripă porcină. Virusul are o severitate moderată (VIDEO)

OMS: Pandemie de gripă porcină. Virusul are o severitate moderată (VIDEO)
Sursa foto: margaret chan
11 Iun 2009   •   19:28

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a ridicat nivelul de alertă de la 5 la 6 în cazul gripei porcine. Practic, OMS a consfinţit oficial pandemia de gripă porcină. Faza a şasea arată că virusul A H1N1 a ajuns la o răspândire largă. Severitatea acestuia este, încă, moderată, potrivit specialiştilor.

Reprezentanţii OMS au subliniat faptul că măsurile luate până acum trebuie menţinute. Graniţele nu trebuie închise şi nici circulaţia populaţiei nu trebuie limitată. Margaret Chan, preşedinta OMS, a făcut un apel la calm. Declararea pandemiei de gripă porcină se referă aşadar la răspândirea virusului, nu la severitatea infecţiilor produse de acesta.

În secolul XX, omenirea s-a confruntat până acum cu trei mari pandemii, toate catastrofale şi soldate cu milioane de victime. Până acum însă, gripa porcină a ucis în întreaga lume 141 de persoane. Iată ce spune statistica:

-La începutul secolului, pandemia de gripă spaniolă a omorât între 50 şi 100 de milioane de oameni, din mai 1918 până în iunie 1920. Aproximativ 500 de milioande de oameni s-au infectat cu virusul de tip H1N1, cei mai afectaţi fiind tinerii adulţi cu un sistem imunitar puternic. Deşi nu se poate stabili cu exactitate care a fost focarul pandemiei, cele mai multe informaţii despre boală veneau la vremea respectivă din Spania, fapt care a dus la denumirea de ?gripă spaniolă?.

-Gripa asiatică a fost o pandemie de categoria a doua, cu originea în China şi a durat între anii 1956 şi 1958. Peste 1 milion de persoane au murit după ce au fost infectaţi cu virusul H2N2, unele surse indicând chiar un număr mult mai mare, de 4 milioane de oameni.

-O mutaţie a virusului H2N2 a cauzat, între 1968 şi 1969 un nou val de îmbolnăviri, cunoscut în istorie ca gripa de Hong Kong, virusul H3N2 ducând la moartea a cel puţin un milion de oameni. Atât virusul H2N2 cât şi H3N2 conţineau gene de la virusurile răspunzătoare de gripa aviară, dar se transmiteau la om prin intermediul porcilor, care erau purtători. În cazul virusului H1N1, transmiterea se făcea direct de la păsări.

Ogranizaţia Mondială a Sănătăţii a revizuit în 2009 grila cu cele şase niveluri de alertă pandemică, după cum urmează:
În faza I nu există riscul ca virusurile care circulă în natură să afecteze omul.

În faza a II-a un virus care circulă la animalele domestice sau sălbatice ar putea să se transmită la om şi este astfel considerat factor de risc.

În faza a III-a un virus care circulă la animalele domestice sau sălbatice a cauzat îmbolnăviri sporadice la om.

În faza a IV-a un virus gripal de tip uman sau animal se transmite de la om la om şi poate da eidemii la nivelul comunităţii.

În faza a V-a virusul gripal se transmite de la om la om în cel puţin două ţări dintr-o zonă a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Această fază este un semnal puternic asupra faptului că o pandemie este iminentă.

Faza a VI-a, cea finală, pandemia este declarată când în cel puţin o altă ţară dintr-o altă zonă (continent) a OMS a fost înregistrată transmiterea virsusului de la om la om. În acest moment, în Europa există două ţări vecine Spania şi Franţa, în care virusul se transmite secundar, în comunitate.

Aşadar, cele şase faze nu indică severitatea unei boli ci răspândirea ei.

Pentru a stabili severitatea boli există un index al severităţii pandemiilor (PSI), realizat de specialiştii din SUA. În momentul în care OMS anunţă faza a VI-a, de pandemie, se trece la calcularea PSI. În calcularea PSI este avută în vedere rata de mortalitate. Astfel există 5 stadii, primul indicând o pandemie uşoară(rata de mortalitate fiind de sub 0,1%) iar cel de-al cincilea, o pandemie severă (rata mortalităţii de peste 2%). Gripa spaniolă, care a făcut peste 50 de milioane de victime a fost încadrată în stadiul al cincilea.

Un calcul simplu în cazul gripei porcine arată că, până la ora actuală, rata mortalităţii este de 0,50%. Practic, gripa s-ar putea încadra în stadiul al doilea al indexului, la fel ca şi gripa asiatică şi cea de Hong Kong.

De altfel, Margaret Chan, preşedinta OMS a declarat că, până în prezent, virusul A H1N1 a arătat o severitate moderată. Ea a subliniat faptul că virusul se poate schimba cu rapiditate şi că el se poate răspândi mai ales în ţările mai puţin dezvoltate.

?Niciun alt virus nu a fost observat atât de devreme şi nu a fost controlat atât de eficient până acum. Cu toate acestea ne confruntăm cu destule semne de întrebare în ceea ce priveşte acest virus. Ca toate virusurile de gripă acesta se poate schimba foarte uşor. Acest virus va avea o severitate moderată. Pe baza dovezilor, cea mai mare majoritate a pacienţilor s-au recuperat rapid, chiar şi fără medicamentaţie. Simptomele apar la oameni tineri, adulţi? a declarat Chan.

Declaraţia dr. Margaret Chan (pdf)



Declararea fazei VI. Scenariu bazat pe interese ascunse?

Cum toate lucrurile importante par a fi dirijate de Statele Unite, e interesant de privit poziţia americanilor în cazul gripei porcine. Deşi vecini cu Mexicul, locul de unde a pornit gripa porcină, şi deşi au cei mai mulţi specialişti virusologi, până acuma utorităţile din SUA NU au intrat în panică. Guvernul american, foarte grijuliu cu propria populaţie, NU a luat nici măcar măsura închiderii graniţei cu Mexicul, semn că lucrurile sunt sub control.

Luna trecută, în rândul specialiştilor de la OMS au avut loc mai multe discuţii contradictorii legate tocmai de sistemul de alertă folosit de organizaţie. Astfel, mai multe voci au criticat acest sistem, susţinând că foarte uşor poţi urca nivelul de alertă chiar şi pentru un simplu guturai, fapt care contravine scopului în sine. Mai mult, unii specialişti ai OMS susţin că, în acest moment, sunt cunoscute trei tulpine mult mai puternice decât cea care provoacă gripa porcină şi, în acest caz, nu este justificat interesul prioritar doar faţă de această tulpină.

Antena3.ro

×
Parteneri
Incendiu puternic lângă Mănăstirea Voroneț! Există risc de extindere
x close