Antena 3 CNN Externe De unde vine optimismul Ucrainei că va primi avioane F-16 | Zelenski: "Un moment istoric pentru întreaga lume!"

De unde vine optimismul Ucrainei că va primi avioane F-16 | Zelenski: "Un moment istoric pentru întreaga lume!"

Un moment istoric pentru Europa și pentru întreaga lume.

De unde vine optimismul Ucrainei că va primi avioane F-16 | Zelenski: "Un moment istoric pentru întreaga lume!"
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    22 Mai 2023   •   08:58

Astfel a comentat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, eventuala dotare a armatei ucrainene cu avioane de luptă F-16, de fabricație americană.

Posibilitatea a fost confirmată și de purtătorul de cuvânt al Comandamentului Aerian al Forțelor Armate Ucrainene.

La finele săptămânii trecute, Volodimir Zelenski a participat în Japonia la reuniunea liderilor G7, grupul celor mai dezvoltate state din lume.

Citește și: Germania și Marea Britanie nu trimit avioane de luptă în Ucraina

La G7, președintele american Joe Biden a fost cel care a alimentat optimismul ucrainenilor.

El a anunțat un nou pachet de sprijin pentru Ucraina, dar și permisiunea acordată de Statele Unite aliaților, de a furniza Kievului aparate F-16.

Deocamdată, în planul declarațiilor publice, susținătorii occidentali ai Ucrainei au anunțat că vor contribui la instruirea piloților ucraineni pe astfel de avioane.

Zelenski: "Vom accelera instruirea piloților ucraineni pe F-16"

"Acesta este primul pas. Mai departe, avem câteva luni pentru pregătirea piloților noștri și vom acționa pentru ca acești oameni să fie cât mai instruiți și mai experimentați, pentru a face acest proces de pregătire mai scurt, pentru ca ei să ajute la consolidarea apărării aeriene.

Nu pot să vă spun acum câte avioane vom putea obține. Nu pot să vă spun cu siguranță când are loc furnizarea, dar vom accelera acest lucru, pentru că este important pentru noi, în condițiile în care pierdem soldați în fiecare zi", arătat președintele ucrainean.

Zelenski a promis că avioanele F-16 nu vor ataca teritoriul rusesc.

Rusia anunță că "va ține cont" de planurile de a dota Ucraina cu avioane F-16

Rusia va ține cont de planurile Occidentului de a trimite Ucrainei avioane F-16, a declarat ministrul adjunct de externe rus Aleksandr Grușko.

"Putem vedea că țările occidentale continuă să urmeze un scenariu de escaladare, care implică riscuri enorme pentru ele. În orice caz, vom lua în considerare acest lucru atunci când vom face planuri", a spus oficialul rus.

La rândul său, cancelarul german Olaf Scholz a declarat că nu se așteaptă ca avioanele de luptă moderne să fie livrate Ucrainei prea curând, fiind vorba despre un proiect pe termen lung.

The New York Times: "SUA nu intenționează să trimită avioane F-16 Ucrainei"

Publicația The New York Times citează un oficial de rang înalt de la Casa Albă, care a declarat că, în prezent, SUA nu intenționează să trimită F-16 în Ucraina.

Avionul costă foarte mulți bani și, potrivit Casei Albe, nu va fi util Ucrainei.

În acest context, rămâne de văzut dacă unele state europene vor primi licență pentru a re-exporta avioane F-16 și dacă vor dori, într-adevăr, să facă acest lucru, notează publicația americană.

Foto: aparat F-16 surprins în timpul unei aterizări la baza aeriană Gwangju din Coreea de Sud, 14 aprilie 2023

×
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close