Antena 3 CNN Externe Germania și Marea Britanie nu trimit avioane de luptă în Ucraina. Aliații lasă SUA să tranșeze cererea Kievului, care a solicitat aparate F-16

Germania și Marea Britanie nu trimit avioane de luptă în Ucraina. Aliații lasă SUA să tranșeze cererea Kievului, care a solicitat aparate F-16

Guvernele din Marea Britanie, Germania și Polonia au semnalat că nu vor furniza Ucrainei avioane militare occidentale.

Germania și Marea Britanie nu trimit avioane de luptă în Ucraina. Aliații lasă SUA să tranșeze cererea Kievului, care a solicitat aparate F-16
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    17 Mai 2023   •   18:05

Ministrul Apărării de la Londra, Ben Wallace, a spus că Statele Unite trebuie să ia decizia în privința livrării de aeronave F-16 către Kiev.

"Ceea ce putem face noi este să contribuim la instruire și la susținere, în anumite limite. Facilităm acțiunile altora care doresc să contribuie", a precizat Wallace în cursul unei vizite la Berlin.

"Noi nu avem avioane F-16 și nu vom livra avioane Typhoon. (...) Casa Albă trebuie să decidă asupra eventualei furnizări de avioane F-16", a insistat ministrul britanic.

Citește și: Rusia anunță interceptarea a două avioane NATO deasupra Mării Baltice

Marea Britanie și Olanda sunt inițiatorii unei "coaliții internaționale" cu obiectivul de a trimite Ucrainei avioane de vânătoare de tip F-16.

Belgia și-a anunțat participarea la inițiativă, dar Germania a anunțat că nu va contribui cu avioane.

La rândul său, Polonia, un susținător important al Ucrainei, a comunicat că nu este în măsură să furnizeze Kievului aeronave F-16, întrucât dispune de doar 48 de astfel de aparate.

Președintele polonez Andrzej Duda a precizat însă că țara sa poate oferi Kievului avioane de vânătoare sovietice de tip MiG-29.

Cancelar german: "Ne concentrăm pe tancuri, muniție și sisteme antiaeriene, nu pe avioane"

La rândul său, cancelarul german Olaf Scholz a declarat că Berlinul nu va participa la inițiativa constituită în vederea furnizării de avioane de vânătoare occidentale Ucrainei.

"Nu există o astfel de solicitare care să ne fie adresată. Germania se concentrează pe tancuri, muniție, sisteme antiaeriene şi servicii de întreținere a echipamentelor", a subliniat Scholz.

Și ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a exprimat un punct de vedere similar și a adăugat, la fel cu omologul său din Marea Britanie, că Statele Unite trebuie să decidă în privința avioanelor F-16 pentru Ucraina.

"Întrebările despre livrarea de avioane F-16 nu țin de atribuțiile decizionale ale Berlinului. Din ceea ce știu eu, Casa Albă trebuie să decidă dacă pot fi livrate avioane F-16", a conchis Pistorius.

Sursa: Mediafax

×
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close