Antena 3 CNN Externe Ore de foc în Donețk. S-a dat mobilizarea generală. 700.000 oameni în curs de evacuare. Obiective de infrastructură minate. Explozie și la Lugansk!

Ore de foc în Donețk. S-a dat mobilizarea generală. 700.000 oameni în curs de evacuare. Obiective de infrastructură minate. Explozie și la Lugansk!

Sunt ore de foc în regiunea Donețk. S-a dat mobilizarea generală, iar 700.000 de oameni se pregătesc să fie evacuați. De cealaltă parte, Kievul acuză Rusia de ”dezinformare” și spune că obiectivele de infrastructură au fost minate.

Ore de foc în Donețk. S-a dat mobilizarea generală. 700.000 oameni în curs de evacuare. Obiective de infrastructură minate. Explozie și la Lugansk!
de Cerasela Stafie    |    18 Feb 2022   •   22:51

Separațiștii susținuți de ruși din estul Ucrainei au declarat vineri că intenționează să evacueze în Rusia aproximativ 700.000 de persoane din Donețk scrie Reuters.

Liderul republicii, Denis Pushilin, a anunțat că urmează o presupusă invazie a forțelor Ucrainiene: ”președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, va da în curând un ordin armatei să intre în ofensivă, să pună în aplicare un plan de invadare a teritoriilor Republicilor Populare Donețk și Lugansk”, a declarat șeful RDP, într-un apel de urgență adresat locuitorilor, publicat pe site-ul oficial.

Ulterior, un anunț asemănător a venit și din partea liderul autoproclamatei "Republici Populare Lugansk", Leonid Pasecinik.

O explozie puternică a avut loc în oraşul separatist Doneţk. Ucraina se teme că e pretext de invazie

O explozie puternică s-a produs, vineri seară, în centrul oraşului ucrainean Doneţk, în apropierea sediului administraţiei separatiste. Conform agenţiei de presă din Doneţk (Donetsk News Agency), a explodat vehiculul lui Denis Sinenkov, şeful Miliţiei din autoproclamata "Republică Populară Doneţk".

O dovadă a precipitării situației din zonă este și declanșarea mobilizării masive. Bărbații născuți începând cu 2005 au primit ordine de mobilizare, la comanda președintelui autoproclamatei republici separatiste din Doneţk. Bărbaţii cu vârste între 18 şi 55 de ani din această regiune nu mai sunt lăsaţi să plece, potrivit BBC Rusia.

Kievul respinge acuzațiile și acuză Rusia de ”dezinformare”

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a acuzat vineri Rusia că a răspândit dezinformare.

”Infirmăm categoric rapoartele rusești de dezinformare cu privire la presupusele operațiuni ofensive sau acte de sabotaj ale Ucrainei. Ucraina nu efectuează și nu planifică astfel de acțiuni în reugiunea Donbass”, a scris oficialul pe Twitter.

”Ucraina nu comite şi nu plănuieşte să comită acte de sabotaj în Donbas. Respingem categoric tentativele Rusiei de agravare a situaţiei care este deja tensionată. Noi menţinem angajamentul ferm pentru o soluţionare politico-diplomatică şi, împreună cu partenerii, maximizăm eforturile pentru reducerea tensiunilor şi menţinerea situaţiei în cadrul dialogului diplomatic", a transmis Ministerul de Externe de la Kiev, citat de cotidianul The Guardian.

SUA și Ucraina, acuzații și critici la adresa Rusiei

Departamentul de Stat de la Washington a catalogat ordinul de evacuare a civililor de etnie rusă din Donbas drept o manevră "cinică" a Rusiei.

"Anunţurile de acest fel sunt noi încercări de ascundere prin minciuni şi dezinformare a faptului că Rusia este agresorul în acest conflict. Este cinic şi crud să fie folosite fiinţe umane ca pioni pentru a distrage atenţia lumii de la faptul că Rusia suplimentează forţele pentru pregătirea unui atac", a afirmat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, citat de BBC.

Oficialul american susţine că nu există dovezi că Ucraina ar plănui o ofensivă în Donbas.

În plus, serviciile ucrainene susțin că Rusia a minat principalele puncte de infrastructură din Donețk. ”Serviciul de informații militare al Ucrainei are informații cu privire la minarea unui număr de obiective de infrastructură socială în Donețk de către serviciile speciale ruse pentru a le arunca în aer”, se arată în mesajul transmis pe pagina de Twitter în engleză a spionajului militar ucrainean.

Explozie puternică în oraşul ucrainean Lugansk 

O explozie puternică a avut loc, în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, la periferia oraşului separatist ucrainean Lugansk, afirmă surse citate de agenţia RIA Novosti, precizând că a fost vizată o conductă de gaz.

Potrivit martorilor, explozia s-a produs în jurul orei locale 23.00. Surse citate de agenţia de presă RIA Novosti afirmă că explozia a vizat conducta de gaze Drujba, la periferia oraşului Lugansk. Un incendiu de amploare a izbucnit după deflagraţie.

Nu este clar care a fost cauza exploziei, care intervine după un incident similar produs în oraşul separatist Doneţk. Acolo, a explodat un vehicul al unui comandant insurgent, Denis Sinenkov, dar nu au fost raportate victime.

În ultimele zile s-au intensificat confruntările militare între serviciile de securitate ucrainene şi insurgenţii separatişti proruşi în regiunile Doneţk şi Lugansk, situate în estul Ucrainei.

×
Subiecte în articol: Ucraina Rusia evacuare cetateni donetk
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close