Antena 3 CNN Externe Panică în Haiti. Peste 6.000 de deţinuţi au evadat după seismul de marţi

Panică în Haiti. Peste 6.000 de deţinuţi au evadat după seismul de marţi

Panică în Haiti. Peste 6.000 de deţinuţi au evadat după seismul de marţi
Sursa foto: Haiti
16 Ian 2010   •   14:26

Panica şi disperarea domnesc în Haiti. Peste 6.000 de deţinuţi au evadat din închisorile haitiene, distruse şi lăsate fără supraveghere după cutremurul de marţi. Organizaţia Naţiunilor Unite intenţionează să trimită numai în capitala Port-au-Prince 5.000 de militari şi poliţişti pentru a restabili ordinea. Şi Interpolul va trimite în Haiti o echipă de experţi în identificarea victimelor.

O mare parte din deţinuţii evadaţi din închisorile distruse de cutremurul din Haiti erau condamnaţi la închisoare pe viaţă, potrivit autorităţilor. Insecuritatea este unul dintre subiectele principale de îngrijoare pentru echipele internaţionale care acordă ajutor locuitorilor din Port-au-Prince, victime ale furturilor şi jafurilor, produse după cutremur.

Pe măsură ce orele trec, şansele de a mai găsi supravieţuitori scad dramatic. Interpol a anunţat trimiterea unei echipe de experţi în identificarea victimelor în Haiti, unde ar fi murit 50.000 de persoane, potrivit unei evaluări oficiale a Crucii Roşii. Interpol propune colectarea şi centralizarea sesizărilor privind persoane dispărute sau ucise în timpul cutremurului.

Apar şi cazuri miraculoase. Unul dintre ele este cel al unui fetiţe de 16 luni, salvată de sub dărâmături. Camerele de televiziune au surprins chiar momentul în care copilul este scos de sub imopbilul prăbuşit, cu ajutorul unor jurnalişti australieni.



Între timp, ajutoarele continuă să ajungă pe aeroportul din Port-au-Prince din toate colţurile lumii. De altfel, ajutorul extern promis sinistraţilor se ridică până acum la 400 de milioane de dolari. Fostul preşedinte haitian Jean Bertrand Aristide, aflat în exil în Africa de Sud după înlăturarea de la putere în 2004, s-a declarat pregătit să revină în ţară pentru a veni în sprijinul victimelor cutremurului.

Antena 3

×
Parteneri
Vremea severă a făcut prăpăd în mai multe zone din țară
x close