Antena 3 CNN Externe Papa Benedict al XVI-lea, doborât de o femeie din public în timpul slujbei de Crăciun

Papa Benedict al XVI-lea, doborât de o femeie din public în timpul slujbei de Crăciun

Papa Benedict al XVI-lea, doborât de o femeie din public în timpul slujbei de Crăciun
Sursa foto: Papa Benedict
25 Dec 2009   •   12:49

Incident în timpul slujbei de Crăciun de la Vatican. Papa Benedict al Şaisprezecelea a fost doborât la pământ de o admiratoare prea înfocată care a reuşit să treacă de barierele de securitate. Papa nu a fost rănit, s-a ridicat imediat şi a oficiat slujba ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic. Din nefericire, un alt cardinal, mai vârstnic, a suferit o fractură de femur după ce a căzut în aceeaşi busculadă.

Momentul care a făcut deja înconjurul lumii a fost înregistrat de spectatori. Purtătorul de cuvânt al Vaticanului a precizat că Suveranul a fost împins de o femeie care trecuse de bariera de securitate. Ea a fost arestată iar Papa, ajutat de oamenii de ordine, s-a ridicat şi a celebrat liturghia. Mai puţin norocos, cardinalul francez Roger Etchegaray, în vârstă de 87 de ani, a căzut şi el în busculadă şi a ajuns la spital, cu piciorul fracturat.

Suveranul pontif i-a chemat pe oamenii din lumea întreagă să renunţe la violenţă şi să folosească numai două "arme": adevărul şi iubirea: ?Egoismul individual, ca şi cel de grup, ne ţine prizonieri ai intereselor şi dorinţelor noastre, care se opun adevărului şi ne despart unii de ceilalţi.

Femeia susţine că nu a vrut decât să îl îmbrăţişeze pe Suveran. Se pare că ea are probleme psihice şi a încercat acelaşi gest şi la slujba de Crăciun de anul trecut.

Atacul de joi nu este primul caz în care corpul de gardă al Suveranului Pontif a fost prins pe picior greşit.
La 13 mai 1981, în timp ce străbătea piaţa Sfântul Petru în papamobil, Ioan Paul al Doilea a fost lovit de mai multe gloanţe trase de un student turc. Papa a fost dus la spital şi operat. Atacatorul a fost condamnat la închisoare pe viaţă.

Abia după dispariţia lui Ioan Paul al II-lea s-a aflat despre o altă tentativă de atentat. În timpul unei vizite la sanctuarul portughez de la Fatima, un preot spaniol extremist a încercat să-l înjunghie pe Papă cu o baionetă.

Un alt atentat împotriva Papei, organizat de reţeaua al-Qaida, urma să aibă loc în Filipine, în 1995, dar complotul a fost descoperit din întâmplare, cu o săptămână înaintea vizitei suveranului pontif.

După aceste tentative şi mai ales după atentatele de la 11 septembrie 2001, securitatea a fost întărită la Vatican, ceea ce nu l-a apărat pe actualul papă, Benedict al Şaisprezecelea, de un atac, în iunie 2007. Un tânăr german a ieşit din mulţime şi a încercat să urce pe papamobil. El a fost, însă, repede culcat la pământ de agenţii de securitate iar papa nici nu a părut să-l fi observat. Ulterior s-a anunţat că omul era dezechilibrat mintal şi vroia doar să atragă atenţia asupra sa.

Antena 3

×
Subiecte în articol: Vatican
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close