Antena 3 CNN Externe Papa condamnă exploatarea imigranţilor

Papa condamnă exploatarea imigranţilor

Papa condamnă exploatarea imigranţilor
Sursa foto: papa benedict
11 Ian 2010   •   15:44

Papa a condamnat discriminarea rasială şi exploatarea imigranţilor din Italia, duminică, după ce sute de muncitori africani s-au ciocnit cu localnicii timp de două zile în revolte din sudul ţării.
În cadrul unor rare comentarii la politica contemporană, Papa Benedict XVI declara că fiecare imigrant este o fiinţă umană ale cărui drepturi ar trebui respectate şi a criticat
"ispita de a exploata" migranţii săraci, care doresc cu disperare o slujbă.
Suveranul pontif a făcut afirmaţiile în timpul unei slujbe la Vatican, la o zi după ce peste 1000 de africani, majoritatea imigranţi ilegali, au fost evacuaţi pentru propria lor siguranţă din oraşul Rosano, în regiunea subdezvoltată Calabria.
Operaţiunea a durat de sâmbătă până duminică, după ce un analist politic a comparat violenţele cu persecutarea negrilor de către Ku Klux Klan în anii 60.
Revoltele au izbucnit joi, când o bandă de tineri albi au tras cu o puşcă cu aer comprimat către un grup de africani, rănind un togolez şi un nigerian. În regiune mii de imigranţi sunt angajaţi la cules de fructe şi legume.
Sute de africani s-au revoltat, incendiiind maşini şi spărgând geamuri, ceea ce a generat atacuri ulterioare ale localnicilor. Zeci de oameni au fost răniţi în ciocniri, în unele din cele mai grave violenţe rasiale din Italia în decenii.
"Fiecare imigrant este o fiinţă umană diferită datorită proveninţei, culturii, tradiţiei, dar o persoană trebuie să fie respectată şi să aibă drepturi, în special la muncă, unde este foarte mare ispita de a exploata," arăta Benedict .
"Invit pe toată lumea să se uite în ochii celuilalt şi să descopere sufletul, istoria, viaţa, o persoană pe care Dumnezeu o iubeşte aşa cum mă iubeşte pe mine."
Imigranţii, majoritatea din statele sub-sahariene precum Ghana sau Nigeria, caută o viaţă mai bună, iar Italia are bevoie de munca lor, crede Papa.
Comentatorii italieni comentează că atacul iniţial a fost ordonat de 'Ndragheta, mafia locală. Se crede că locuitorii din Rosarno au cerut mafiei să îi elimine pe africani din zonă deoarece numărul lor a crescut foarte mult ca urmare a recesiunii din nord.
Antena3.ro

×
Parteneri
Orașul din Europa care cere ca ziua să aibă 26 de ore în loc de 24
x close