Antena 3 CNN Externe Papa Francisc a ajuns la Atena. Capitala elenă este supravegheată cu drone iar pe străzi sunt vehicule blindate

Papa Francisc a ajuns la Atena. Capitala elenă este supravegheată cu drone iar pe străzi sunt vehicule blindate

Papa Francisc a sosit sâmbătă dimineața la Atena, venind din Cipru, în prima vizită din ultimele două decenii a unui suveran pontif în capitala Greciei, ţară majoritar ortodoxă, relatează presa internațională.

Papa Francisc a ajuns la Atena. Capitala elenă este supravegheată cu drone iar pe străzi sunt vehicule blindate
Sursa foto: Captură YouTube/Vatican News
de Adrian Iclozan    |    04 Dec 2021   •   14:15

Pe agenda vizitei lui Francisc figurează trei discursuri, unul pentru autoritățile civile, altul pentru arhiepiscopul ortodox Ieronim al II-lea şi ultimul, pentru reprezentanții Bisericii Catolice, precum și întâlniri cu președinta Republicii Elene, Katerina Sakellaropoulou, și cu premierul Kyriakos Mitsotakis.

Înaintea vizitei, Vaticanul a anunțat că Papa dorește "să-şi astâmpere setea la izvorul fraternității" şi să întărească legăturile cu "frații de credință" ortodocși, despărtiți de catolici prin schisma din 1054 între Roma şi Constantinopol.

În oraș au fost instituite măsuri stricte de securitate, din cauza sentimentelor tradiționale anti-papale.

În Sinodul Bisericii Ortodoxe există "câțiva fanatici anticatolici binecunoscuți", a spus reprezentantul comunității iezuite din Grecia, Pierre Salembier.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Vizita lui Francisc, supraveghată cu drone și apărată cu blindate

Cel mai cunoscut dintre aceștia este mitropolitul Serafim al Pireului, care a apreciat că vizita Papei este "imorală".

Papa Francisc a mai fost în Grecia, în insula Lesbos, în 2016, însă nu şi la Atena, unde calcă pe urmele lui Ioan Paul al II-lea.

Acesta a vizitat capitala elenă în mai 2001 și a cerut, atunci, "iertare" pentru păcatele catolicilor împotriva ortodocșilor, cu referire la jefuirea Constantinopolului în 1204.

Atmosfera este acum mai bună, apreciază AFP, citată de Agerpres.

Sunt însă vizibile drone şi vehicule blindate, iar circulația pe unele străzi a fost interzisă. Măsurile de securitate, la care participă 2000 de polițiști, vor rămâne în vigoare până luni, la plecarea Papei

Arhiepiscopul catolic Theodore Kodidis se așteaptă ca "persoane sau grupuri să protesteze şi să revină asupra greutății istoriei", dar crede că influența acestora nu este semnificativă și că, de fapt, mulți greci nu sunt interesați de vizita Papei, care "rămâne o figură îndepărtată" pentru o țară ortodoxă.

După Atena, Papa merge în insula Lesbos

Duminică, suveranul pontif va merge din nou în Lesbos, unde - după spusele sale - va încerca să ajungă "la izvoarele umanității" pentru a susține primirea și integrarea refugiaților.

Șeful Bisericii Catolice va face o scurtă vizită în tabăra de refugiați de la Mavrovouni, unde va întâlni familii "alese la întâmplare", după cum a confirmat directorul adjunct al taberei, Dimitris Vafeas.

Complexul a fost ridicat în grabă, după incendiul care a distrus adăpostul de la Moria, vizitat de Papa Francisc acum cinci ani.

Peste 900 de polițiști urmează să fie desfășurați în Lesbos cu ocazia prezenței suveranului pontif.

Circa 40 de organizații neguvernamentale o întâlnire cu Papa pe insula unde cu doar câteva zile înainte au acostat încă aproximativ 30 de azilanți.

În Cipru, Papa a cerut ca "ochii să se deschidă" în fața "sclaviei" și "torturii" pe care le-ar suferi migranții,

Susținătorii acestora speră ca Francisc să intervină pentru încetarea presupuselor acțiuni de respingere a persoanelor care încearcă să treacă ilegal frontiera din Turcia în Grecia.

Sursa: Agerpres

×
Subiecte în articol: Papa Francisc atena migranti Lesbos
Parteneri
Furtuna Renata a adus în România ploi torenţiale
x close