Antena 3 CNN Externe Papa Francisc, mesaj dur la adresa liderilor Europei, pentru felul în care sunt tratați migranții

Papa Francisc, mesaj dur la adresa liderilor Europei, pentru felul în care sunt tratați migranții

Papa Francisc a denunțat "interesele înguste" și naționalismul într-un discurs care a abordat felul în care Europa tratează migranții, relatează BBC.

Papa Francisc, mesaj dur la adresa liderilor Europei, pentru felul în care sunt tratați migranții
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    05 Dec 2021   •   17:50

Francisc s-a aflat, duminică, în insula greacă Lesbos, unde s-a întâlnit cu zeci de migranți, aflați acolo în demersul lor de a ajunge într-una dintre țările bogate din vestul Europei.

Suveranul a spus că migranții sunt folosiți pentru propagandă politică și a cerut liderilor europeni să se preocupe de cauzele care provoacă migrația - precum "războaiele uitate" - în loc să îi pedepsească pe cei care suportă efectele acestor cauze.

Papa a criticat demersul unor state care ridică garduri și ziduri pentru a-i ține la distanță pe migranți.

"În Europa sunt cei care insistă în a trata problema ca una care nu îi privește, ceea ce e tragic", a afirmat el.

"Istoria ne-a învățat că interesul îngust și naționalismul duc la consecințe dezastruoase", a continuat Francisc.

Papa Francisc: "Este ușor să manipulezi prin insuflarea fricii de ceilalți"

Suveranul pontif a estimat că, în vreme ce pandemia de COVID a arătat că provocările majore trebuie să fie abordate împreună și că sunt unele semne că asta se întâmplă în cazul schimbărilor climatice, situația e diferită în cazul migranților, unde nu sunt indicii de solidaritate.

"Este ușor să influențezi opinia publică prin insuflarea fricii de ceilalți. Trebuie atacate cauzele îndepărtate, nu oamenii săraci care suportă consecințele și chiar sunt folosiți pentru propagandă politică", a concluzionat Papa.

Șeful Bisericii Catolice a indicat războaiele, acordurile economice "în care oamenii sunt cei care trebuie să plătească" și fluxul de arme drept factori care îi împing pe oameni să caute o viață mai bună în altă parte.

Francis a spus că a înțeles că există multă "oboseală și frustrare" din cauza migrației iar aceste sentimente au fost exacerbate de pandemie.

El a avertizat însă că, în absența unei schimbări, există riscul ca însăși civilizația să "naufragieze".

"Să eradicăm mentalitatea predominantă care se învârte în jurul ego-ului nostru și a egoismelor personale și naționale, care determină fiecare decizie pe care o luăm", a îndemnat el.

Preot ortodox, ridicat de poliție după ce l-a insultat pe Papa Francisc în Atena

Vizita Papei în insula Lesbos are loc în cea de-a doua zi a prezenței Suveranului Pontif pe teritoriul grec.

În prima zi, la Atena, un preot ortodox a fost ridicat de poliție după ce a strigat lui Francisc "Ești un eretic!", în momentul în care acesta intra în Arhiepiscopia Ortodoxă din capitala Greciei.

Un videoclip postat pe reţelele de socializare îl arată pe preotul ortodox strigând cuvintele în greacă în afara clădirii, înainte ca poliţia să intervină. Martorii au spus că a strigat suficient de tare pentru ca Papa să audă.

×
Subiecte în articol: Papa Francisc migranti Lesbos
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close