Antena 3 Externe Parlamentul cipriot a respins taxa pe depozite bancare. Banca Centrală Europeană a luat act de votul negativ

Parlamentul cipriot a respins taxa pe depozite bancare. Banca Centrală Europeană a luat act de votul negativ

de S.T.    |    19 Mar 2013   •   22:55
Parlamentul cipriot a respins taxa pe depozite bancare. Banca Centrală Europeană a luat act de votul negativ
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
Parlamentul cipriot a respins taxa pe depozite bancare, condiţie pentru primirea unui pachet de împrumuturi externe de la zona euro, relatează AFP.

UPDATE 22.00- Banca Centrală Europeană a luat act, marţi seară, de votul negativ al Parlamentului cipriot privind planul UE de asistenţă financiară, reiterând că va furniza necesarul de lichidităţi sistemului bancar cipriot.
   
Principalul partid de guvernământ, Mişcarea Democrată, anunţase că se va abţine de la vot. Mişcarea Democrată controlează 20 din cele 56 de locuri din Parlament şi guvernează împreună cu Partidul Democrat, care are 8 locuri. Celelalte partide mari, Partidul Comunist şi Partidul Verde, se opun taxei.

Miile de manifestanţi adunaţi în faţa sediului Parlamentului şi-au exprimat satisfacţia pentru acest vot.
   
Preşedintele cipriot, Nicos Anastasiades, a declarat, marţi, unui post de televiziune că există un plan de rezervă pentru situaţia respingerii taxei.

"Avem un plan B", a spus acesta.
   
Ministrul de Finanţe al Republicii Cipru şi-a prezentat demisia în contextul problemelor legate de adoptarea legislaţiei privind taxa bancară, dar aceasta nu a fost încă acceptată.

Statele din zona euro au decis sâmbătă să ajute Cipru cu împrumuturi de 10 miliarde de euro, însă acestea sunt condiţionate de colectarea de către guvern a unor fonduri de 5,8 miliarde de euro prin taxarea depozitelor din băncile locale.

Varianta iniţială a taxei prevedea un nivel de 6,75% pentru depozitele mai mici de 100.000 de euro şi 9,9% pentru cele peste acest prag. Ulterior, planul a fost modificat pentru a fi scutite de taxe depozitele sub 20.000 de euro.
   

×

Rămâi la curent cu ce se întâmplă în lume şi când stai pe Facebook. Urmăreşte pagina Ştiri Externe!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close